Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kurzy Alfa v Dolní Dobrouči byly intenzívní


Z diecéze
Datum:

...pochopil jsem, že tohle moc potřebuji“, uvedl jeden z účastníků.

V neděli 21. dubna proběhl v Dolní Dobrouči závěrečný večer kurzu Alfa, který začal v půlce ledna. Celkem se ho pravidelně každý týden účastnilo 30 hostů, z nichž bylo 88% věřících a 12% se označilo za hledající sympatizanty. "Přestože se tedy jednalo především o formu duchovního restartu naší farnosti, každý z účastněných si v kurzu přišel na své. Mnohé oslovila nabídka přednášek a přednášejících, kterými byli jak kněží a jáhni z naší a okolních farností, tak i někteří laici naší farnosti. Motivem, proč se do kurzu přihlásit, byla také touha zažít společenství a strávit společný čas s farností", sdělila Radka Blajdová.

„Byl jsem pozván kamarádem. A pak jsem pochopil, že tohle moc potřebuji,“ uvedl jeden z účastníků. Některé účastníky povzbudily k účasti jejich dospívající děti, které se vloni v naší farnosti účastnily Alfy pro mládež. Kurzy Alfa nabízejí příjemnou atmosféru. „Myslela jsem si, že katolická církev je příliš zkostnatělá, ale jsem příjemně překvapená,“ uvedla další z účastnic kurzu. „Změnil se mi pohled na naši farnost, cítím se v ní lépe,“ uvádí další. A i když je Alfa určena především pro ty, kteří víru teprve hledají, určitý krok ve víře udělá každý: „Cítím posun. Přemýšlím o věcech, které mě dřív nenapadly,“ uvádí další účastník. Důležité bylo také konfrontování s tím, jak vidí církev a křesťanství ostatní. Ukázalo se, jak je dobré o těchto věcech diskutovat. Nakonec se ukázalo, že nejobávanější součást programu, kterou byly diskuzní skupinky, byla účastníky Alfy nejvíce kvitována. Vládla v nich bezprostřednost, srdečná atmosféra a vůle ke vzájemné blízkosti, která postupně pomohla účastníkům se otevřít.

Důležitou součástí kurzu Alfa je víkend Duchem Svatým, který jsme před Květnou nedělí strávili na Hoře Matky Boží v Králíkách. S přímluvnou modlitbou se zde po prvé setkala většina účastníků a mnozí byli Duchem Svatým dotčeni a začali více vnímat Jeho působení ve svých životech.

V otázce, zda na kurzech Alfa bylo něco náročného, převažovala odpověď: „Sníst na noc celou večeři…“. S přípravou večeří totiž pomáhali farníci, kteří se střídali, a menu bylo opravdu pestré a jídlo výborné. Každý Alfa večer doprovázela také krásná hudba a na účastníky čekaly krásně prostřené stoly.

Dobrá zpráva je, že většina účastníků by se ráda setkávala i nadále, ale již ne v tak intenzivním tempu. V půlce května začne tedy navazující třídílný kurz Sdílení života. Závěrem velké poděkování Alfa týmu, do kterého se zapojilo deset dobrovolníků z farnosti.

Fotogalerie ze závěrečného večera kurzů Alfa v Dolní Dobrouči, na který si každý z účastníků mohl přivést svého hosta. Večer byl zakončen symbolickým předáním svíček u krbu v atriu D-centra se slovy „Jdi a zvěstuj Boží království...“