Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Den otevřených dveří aneb Advent a lidová tradice


Datum:

Církevní základní škola v Hradci Králové zve všechny zájemce z řad dětí, rodičů a přátel školy dne 27. 11. 2003

Den otevřených dveří aneb Advent a lidová tradice

na akci nazvanou  Den otevřených dveří aneb Advent a lidová tradice.

Kdy : ve čtvrtek dne 27.listopadu 2003
Kde : v budově školy, Na Hradě 90 (vedle Městské hudební síně)

Program :
Dopoledne v době od 8.00 do 11.00 hodin si budete moci prohlédnout školu, uvidíte děti při výuce i v kroužcích, budete  moci navštívit třídy, družiny, novou jídelnu, kapli, počítačové učebny i prostory pro zájmovou činnost. Protože naše škola sestává z několika propojených budov a orientace v členitých chodbách by mohla někomu činit problémy, celou školou Vás budou provázet průvodci z řad dětí.

Odpoledne v době od 14 do 17 hodin bude věnováno historii i současnosti Adventu a zvykům pojícím se k tomuto období očekávání příchodu Spasitele a bude rozděleno na část teoretickou a praktickou.

1. Teoretická část - Advent a lidová tradice.
Naši předkové Advent silně prožívali a zanechali nám množství krásných zvyků, legend a pověr. Víte, kdy chodila Perchta a proč měla v ruce velký nůž ? Proč se na sv. Ondřeje (30.listopadu) klepalo na kurník a zahrabávala se žába do mraveniště ? Od kdy se v české tradici slaví mikulášská nadílka a proč dříve se sv. Mikulášem chodili laufři, hansbuřti a klapačka ?  Proč "Svatá Lucie noci upije", kde chodily "Lucky" a co měly v ruce? Tyto i jiné zajímavosti se dozvíte na naší výstavě věnované Adventu a jeho lidové tradici.

2. Praktická část - lidové zvyky v praxi.
Pokud si některé zvyky chcete vyzkoušet v praxi, budete mít možnost. Ve školní laboratoři budeme lít roztavené olovo do vody a z tvaru ztuhlého odlitku můžete prý odhadnout budoucnost. Vdavekchtivá děvčata si mohou vyzkoušet házení střevícem i jiné způsoby "věštící" termín svatby či totožnost ženicha.  Nebude chybět pouštění svíček v ořechových skořápkách a rozkrajování jablíček. Budeme společně vyrábět adventní věnce, výrobky z keramiky i jiných materiálů. Budeme péci ozdůbky z Vizovického pečiva a různé jiné voňavé dobroty. 

K tomu všemu nám zazpívá školní pěvecký sbor. Jste srdečně zváni!

Kontakt :
Církevní základní škola Hradec Králové, Na Hradě 90, 500 03 Hradec Králové, tel. 495515823, 495515824, e-mail: czs.hk [at] worldonline.cz (czs[dot]hk[at]worldonline[dot]cz), http://czshk.webpark.cz/  nebo http://czs.hradeckralove.indos.cz/


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...