Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Setkání národů pod jednou střechou


Datum:

Pod tímto názvem se letos potřetí sešli cizinci z deseti zemí čtyř světových kontinentů, kteří žijí nebo studují v České republice.

Setkání národů pod jednou střechou

Akce se konala ve dnech 5. a 6. listopadu  v Novém Adalbertinu v Hradci Králové. Svoji kulturu, tradice a zvyky představili Řekové, Norové, Arméni a další evropské národy, za Ameriku USA, za Asii pak Pákistánci, Indové a Arabové a za Afriku Nigerijci.

Uspořádání letošního Setkání národů podpořili svým grantem Ministerstvo kultury ČR a Krajský úřad Královéhradeckého kraje. Hlavní organizátoři a garanti této multikulturní akce byli stejně jako loni Diecézní charita Hradec Králové - Poradna pro cizince a uprchlíky a Lékařská fakulta UK Hradec Králové. Na projektu se dále podíleli Správa uprchlických zařízení MVČR, Poradna pro uprchlíky Praha, Centrum pro otázky migrace Praha, Diecézní charita Plzeň a Občanské sdružení JOB Týniště nad Orlicí. Společně chtěli dát tímto počinem dát opět příležitost a prostor k přátelskému poznávání odlišných kultur a tradic cizinců žijících mezi námi, a tak přispět k pochopení mentality jiných národů a ke zlepšení vzájemné komunikace, bez předsudků a s větší dávkou tolerance.

První den si přehlídku národních tanců, hudby a odívání, výstavu tradičních výrobků a ochutnávky národních pokrmů připravili zahraniční studenti Lékařské fakulty UK Hradec Králové, cizinci a uprchlíci žijící na území nejen Královéhradeckého kraje. Druhý den prezentovaly svou činnost a projekty české neziskové organizace, které pracují s cizinci a uprchlíky v ČR. Petr Šilhánek představil afganistán, promíst film o charitní misi v této zemi a návštěvníci si mohli prohlédnout i jeho velkoformátové černobílé fotografie ze života na afgánské ulici.
 

Pozvání na výstavu přijaly především školy, které vyslaly třídy svých žáků a studentů.  


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...