Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Rádio Proglas na březen


Datum:

Rádio Proglas na březen

Radio Proglas v královéhradecké diecézi naladíte na frekvencích 93,3 FM z Pradědu nebo 97,9 FM z Ještědu. Vysílání naleznete také v nabídce kabelových společností po celém území České republiky, je možné připojit se přes internet nebo satelit. Informace najdete na www.proglas.cz. Jestliže máte zájem dostávat zdarma podrobný program vysílání Radia Proglas přímo do vaší e-mailové schránky, stačí o něj požádat na adrese redakce [at] proglas.cz (redakce[at]proglas[dot]cz).

Relaci Barvínek zachytíte pravidelně v úterý od 16.00 hodin a v sobotní repríze od 9.30 hodin. Protože se nacházíme v roce kněží, chceme se v Barvíncích během doby postní zabývat právě osobou kněze, a to z různých úhlů pohledu. 2. 3. věnujeme pozornost knězi jako misionáři. O misiích pohovoříme s kým jiným, než s pravým misionářem. Dozvíme se, jak se hlásá evangelium u nás a v cizině. Dálese seznámíme se svatým Metodějem, slavným misionářem, kterého uctíváme jako našeho věrozvěsta. 

Relace Magdazínpravidelně zpestřuje středeční rána od 9.00 hodin. Není tajemstvím, že nese jméno podle své moderátorky, Magdy Hauserové. 10. 3. se zaměří na téma světové hospodářské krize, která dopadá nejen na ekonomiku, ale především na psychiku lidí. Jak se vyrovnat se ztrátami jistot? Jak žít se strachem z budoucnosti? Na tyto a podobné otázky se pokusí odpovědět přizvaná odbornice, MUDr. Marta Holanová - klinický psychiatr.

Oktáva, to je pořad, v němž vás informujeme o aktuálním dění v oblasti vážné hudby. Na programu je vždy v pátek od 16.55 hodin. 5. 3. vás čeká beseda o tom, jaká představení právě chystá Národní divadlo Brno. 12. 3. přineseme pozvánku na jarní koncerty brněnské Filharmonie. Na 19. 3. je připravena závěrečná část třináctidílného cyklu o varhanách, který pro Radio Proglas natočil varhaník Pavel Černý a 26. 3. se přihlásí Pavel Smolek z pražského studia Kristián.

Každý všední den v 19.15 hodin jste zváni k poslechu pořadu Jak se vám líbí. Jeho autorem je redaktor Milan Tesař. Seznámí vás se zajímavými představiteli české i světové hudební scény a s jejich nejnovější tvorbou. 2. 3. zazní hlas Pavla Bobka. 9. 3. se představí Cimbal Classic, brněnská nadžánrová kapela s repertoárem, který akcentuje původní písničkářskou tvorbu. 10. 3. uslyšíte živý koncert přímo ze studia Proglasu skupiny Cermaque. 16. 3. se ke slovu dostane hudební těleso Tajga. 

V pravidelném pátečním čase v 16.00 hodin nabízíme reakce na aktuální témata, rozhovory a debaty u kulatého stolu víry v rubrice Všimli jsme si. 5. 3. u pomyslného kulatého stolu oslavímeosmdesátiny katolické aktivistky Vlasty Kurkové. 12. 3. dostanou prostor nové tváře, nebo lépe řečeno hlasy, Proglasu: Jana alias Janet a Veronika. Promluví o svých nápadech a plánech. 19. 3. je na programu kontaktní pořad ředitele Radia Proglas. Po telefonu vyslechne Vaše podněty a připomínky P. Martin Holík. 26. 3. přineseme rozhovor s redaktorem týdeníku Světlo, čerstvým osmdesátníkem, PhDr. Lubomírem Štulou. 

Vždy v pondělí ve 23.00 hodin očekáváme vaše telefonáty na takzvané Noční lince. Smyslem této relace je zastavit se ve všednodenním běhu života, nabídnout zamyšlení a úvahy, společně sdílet osobní radosti i starosti, poradit v řešení mezních situací… Linky bývají někdy tématicky zaměřené, jindy je posluchačům ponechán volný prostor. 1. 3. vám bude k dispozici právnická poradna s P. Mgr. Liborem Botkem, Th.D.

Do světa klasické hudby nás také v březnu zavede Vstupenka na operu/operetu. 6. 3. vám nabídneme druhé dějství opery Čarostřelec, jejímž autorem je Carl Maria von Weber. 13. 3. uslyšíte třetí a tedy závěrečné dějství této opery. Pořad zachytíte každou sobotu ve 21.20 hodin. Hudbu vybírá redaktorka Klára Beránková.

Každé pondělí od 16.00 hodin nebo v nedělní repríze od 10.30 hodin zachytíte na vlnách Proglasu vzdělávací pořad. Již od října nabízíme Úvod do teologie Trojjediného Boha. Rozsáhlým cyklem provází profesor Ctirad Václav Pospíšil, který poutavě vykládá svou monografii, nazvanou „Jako v nebi, tak i na zemi“. Knihu probírá kapitolu po kapitole a doplňuje ji mnoha zajímavými postřehy. Nachází důležité souvislosti mezi trinitárním tajemstvím v Bohu a společenskou realitou v lidském světě. V jeho podání se teologie rozhodně nezdá být suchou vědou. Autorkou tohoto cyklu je redaktorka Jana Beránková z pražského studia Kristián.

Ve čtvrtek 11. 2. se v regionálním pořadu přihlásí studio Hedvika z Ostravy. Zavede nás do ostravského muzea, abychom se seznámili s jeho historií i současností.

Královéhradeckému studiu Štěpán patří vysílací čas v úterý 16. 3. ve 22.00. 

  

22. březen je Světovým dnem vody. U této příležitosti připravil redaktor Antonín Žolnerčík pořad, nazvaný „Voda – zdroj života“. K mikrofonu si pozval pracovníky povodí Odry v Ostravě, navštívil také přehradu Šance ve Starých Hamrech. Premiéru pořadu zachytíte ve čtvrtek 18. 3. od 22.00 hodin.

Ve světle dokumentů, tak je nazván rozhovor S Doc. PaedDr. ThLic. Martinem Weisem, Th.D., který pedagogicky působí na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Autor stejnojmenné knihy, která bude zanedlouho vydána, pohovoří o interních dokumentech StB. Dozvídáme se z nich pozoruhodné informace o tom, jak byli agenti StB instruováni k různým proticírkevním aktivitám.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Krkonošská pouť ke sv. Františkovi

Tradiční poutní setkání u Erlebachovy boudy povede opět biskup Jan Vokál.