Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Změny v královéhradecké diecézi


Datum:

Změny v královéhradecké diecézi

Od okamžiku jmenování arcibiskupem pražským a primasem českým, tedy od soboty 13. února 2010, 12.00 hod., je moc dosavadního diecézního biskupa královéhradeckého Mons. Dominika Duky OP omezena na moc administrátora diecéze, přičemž je vázán jeho povinnostmi. Zároveň zanikla veškerá moc všech generálních a biskupských vikářů (Mons. Holuba, Mons. Sochy, R. D. Moravce a Mons. Suchára) s výjimkou biskupského vikáře pro duchovní povolání pomocného biskupa Mons. Kajneka.

Plné uvolnění úřadu diecézního biskupa v královéhradecké diecézi nastane ode dne, kdy se Mons. Dominik Duka OP ujme kanonického vedení pražské arcidiecéze, což se má uskutečnit v sobotu 10. dubna 2010.

Do té doby se budou jeho jméno a jména dalších našich biskupů uvádět v eucharistických modlitbách v nezměněné podobě, tzn.: „s naším biskupem Dominikem, biskupem Karlem a pomocným biskupem Josefem“ nebo „na našeho biskupa Dominika, biskupa Karla a pomocného biskupa Josefa“.

S účinností od 15. února 2010 vydal Mons. Dominik Duka OP, administrátor diecéze, dekrety bývalým generálním a biskupským vikářům s uvedením následujících pověření:

Mons. ThLic. Tomáš Holub, Th.D. – pověřen řízením úřadu diecézní kurie Biskupství královéhradeckého. Na základě zvláštního zplnomocnění bude jednat jménem Biskupství králové­hradeckého v zastoupení administrátora diecéze, kterému bude přímo podřízen. Je mu na základě tohoto pověření delegována výkonná moc administrátora diecéze, s výjimkou podepisování ustanovovacích a jmenovacích dekretů a dekretů o sanaci manželství, případně dalších záležitostí, které si administrátor diecéze vyhradil pro sebe.

Mons. Mgr. Josef Socha – pověřen péčí o život kněží diecéze s přihlédnutím k jejich zdravotnímu stavu a sociálním podmínkám, duchovní péčí o řeholnice žijící na území diecéze, dohledem nad liturgickými otázkami, řízením nemocniční duchovní služby, diecézního konzervátorského centra, biskupské knihovny, diecézního organologa a diecézního kampanologa. Na základě tohoto pověření může podepisovat potřebné listiny, jako například povolení koncertů v kostele, dispense od manželských překážek apod., nikoliv však dekrety o sanaci manželství. Při zachování ustanovení práva budete ve své činnosti přímo podřízen administrátorovi diecéze. Všechna ostatní ustanovení jmenovaného zůstávají v platnosti.

R. D. ICLic. Karel Moravec – pověřen vedením referátu pro pastoraci Biskupství královéhradeckého. Při zachování ustanovení práva bude ve své činnosti přímo podřízen administrátorovi diecéze. Všechna jeho ostatní ustanovení zůstávají v platnosti.

Mons. Josef Suchár – pověřen vedením referátu diakonie Biskupství královéhradeckého. Při zachování ustanovení práva bude ve své činnosti přímo podřízen administrátorovi diecéze. Všechna jeho ostatní ustanovení zůstávají v platnosti.

 

Mons. Pavel Boukal

kancléř diecézní kurie


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Krkonošská pouť ke sv. Františkovi

Tradiční poutní setkání u Erlebachovy boudy povede opět biskup Jan Vokál.