Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Výzva věřícím diecéze k modlitbám za nového biskupa


Datum:

Odcházející biskup Dominik Duka adresoval diecézanům list s prosbou o modlitbu za svého nástupce. Byly vydány také letáčky s modlitbami.

Výzva věřícím diecéze k modlitbám za nového biskupa

V souvislosti s mým odchodem na svatovojtěšský stolec Vás, moji milí diecézáni, moc prosím o modlitbu za sílu a dary Ducha Svatého pro své nové poslání a se stejnou naléhavostí Vás vyzývám také k modlitbám za mého nástupce ve službě diecézního biskupa v Hradci Králové.

Doporučuji proto, aby ve všech farnostech naší diecéze byl při vhodných příležitostech používán ke slavení eucharistie formulář Českého misálu „Za dobrou volbu papeže nebo biskupa“ (str. 815) a mše svaté byly slouženy (pokud je to možné) také na tento úmysl.

Zároveň si přeji, aby do přímluv – modlitby věřících – byla v každé mši svaté vložena některá z následujících proseb:

1) Modleme se za dary Ducha Svatého pro všechny, kdo rozhodují o jmenování našeho nového královéhradeckého biskupa.

2) Modleme se za našeho nového biskupa, aby ho Pán již nyní provázel svým požehnáním a naplnil ho všemi potřebnými dary.

3) Modleme se, aby Pán daroval naší královéhradecké diecézi pastýře podle svého srdce.

Váš biskup + Dominik

***

Pro osobní i společnou modlitbu za nového biskupa jsou věřícím královéhradecké diecéze doporučeny následující modlitby (letáček ke stažení ZDE):

I.

Bože, věčný pastýři, ty sám ustavičně řídíš a chráníš svou církev, vyslyš naše prosby a dej, ať se naším novým biskupem stane ten, kdo se ti líbí svatostí života a bude se o tvůj lid starat s apoštolskou horlivostí a láskou. Pošli nám, prosíme, takového pastýře, který zná své ovce a dává za ně svůj život. Ty sám, Pane, ukaž, koho sis vyvolil, aby nás jako náš nový biskup učil žít podle evangelia a ukazoval nám cestu k tobě. Prosíme o to skrze Krista, Našeho Pána. Amen.

II.

Pane Ježíši Kriste, svěřujeme ti jmenování našeho nového biskupa a prosíme, veď mysl Svatého otce i všech, kteří nesou za tuto volbu odpovědnost. Dobrý Pastýři, dej nám takového pastýře, který se tobě líbí, který tě bude následovat kamkoli půjdeš a povede nás skrze tebe k Otci. Neboť ty jsi živ a vládneš na věky. Amen.

(Inspirováno modlitbami za nového pražského arcibiskupa. Církevní schválení Biskupství královéhradeckého dáno dne 16. 2. 2010 v Hradci Králové, č. j. 21/2010 ord.)


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Krkonošská pouť ke sv. Františkovi

Tradiční poutní setkání u Erlebachovy boudy povede opět biskup Jan Vokál.