Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Tipy rádia Proglas na duben


Datum:

Tipy rádia Proglas na duben

Radio Proglas v královéhradecké diecézi naladíte na frekvencích 93,3 FM z Pradědu nebo 97,9 FM z Ještědu. Vysílání naleznete také v nabídce kabelových společností po celém území České republiky, je možné připojit se přes internet nebo satelit. Informace najdete na www.proglas.cz. Jestliže máte zájem dostávat zdarma podrobný program vysílání Radia Proglas přímo do vaší emailové schránky, stačí o něj požádat na adrese redakce [at] proglas.cz (redakce[at]proglas[dot]cz).

Svět kolem nás je barevný a plný zajímavostí. Dětskýma očima se na něj díváme v relaci Barvínek v úterý od 16.00 hodin a v sobotní repríze od 9.30 hodin. Protože se nacházíme v roce kněží, zabýváme se v Barvíncích po celou dobu postní právě osobou kněze, a to z různých úhlů pohledu. 23. 3. představíme kněze pracujícího s mládeží. V této souvislosti nemůžeme opomenout svatého Jana Boska, který práci s mladými lidmi přijal jako své životní poslání. 30. 3. upoutá naši pozornost kněz – biskup. Vysvětlíme, jak se kněz může biskupem stát, a zmíníme se také o povinnostech souvisejících s tímto stavem. Připomeneme rovněž jednoho z nejvýznamnějších českých biskupů v dějinách, totiž svatého Vojtěcha.

  

Relace Magdazínpravidelně zpestřuje středeční rána od 9.30 hodin. 24. 3. se můžete spolu s moderátorkou Magdou Hauserovou vydat na „Cestu do Indie“.Tak se jmenuje projekt Rozvojového střediska ACHP, v rámci něhož dárci Adopce na dálku poznávají projekty, které podporují. O letošní výpravě za adoptivními dětmi v Indii pohovoří Petra Matulová a jedna z účastnic cesty.

Oktáva, to je pořad přinášející informace o aktuálním dění v oblasti vážné hudby. Na programu je vždy v pátek od 16.55 hodin. Na 19. 3. je připravena závěrečná část třináctidílného cyklu o varhanách, který pro Radio Proglas natočil varhaník Pavel Černý. 26. 3. se přihlásí redaktor Pavel Smolek z pražského studia Kristián. 2. 4. přivítáme muzikoložku Mgr. Jarmilu Mráčkovou, která představí vybrané skladby Bohuslava Martinů. 9. 4. přiblížíme festival sborového zpěvu Bohemia Cantat.16. 4. nabídneme pozvánku na mezinárodní hudební festival Pražské jaro 2010.

V obvyklém pátečním čase od 16.00 hodin přinášíme reakce na aktuální témata, rozhovory a debaty u kulatého stolu víry v rubrice Všimli jsme si. 26. 3. uslyšíte rozhovor s redaktorem týdeníku Světlo, čerstvým osmdesátníkem, Phdr.Lubomírem Štulou. 2. 4. zařazujeme další část cyklu věnovaného modlitbě. Tentokrát se dozvíte, jak se modlí vincentini. Více vám prozradí sami řeholníci z komunity v Lošticích u Olomouce. 

Sobotní vysílací čas v 19.15 hodin patří hudebnímu pořadu Slyšte, lidé! 10. 4. budou námětem pořadu muzikantské odchody.

Dveře do světa klasické hudby nám každou sobotu ve 21.20 hodin otevírá Vstupenka na operu/operetu. „Jenůfa neboli Káťa Kabanová“, tak se nazývá opera Leoše Janáčka, kterou si poslechneme během dvou večerů s datem 10. a 17. 4. Letos v květnu tomu bude již 170 let ode dne, kdy se narodil jeden z nejvýznamnějších skladatelů období romantismu, Petr Iljič Čajkovskij. Proto necháme o sobotách od 24. 4. do 15. 5. zaznít jeho slavnou operu Piková dáma. Hudbu vybírá redaktorka Klára Beránková.

Koncerty vážné nebo duchovní hudby vám mohou zpříjemnit nedělní večery od 20.30 hodin. 18. 4. je na programu jediné rozsáhlé dílo, a to skladba pro  orchestr, sbor a sóla, napsaná na slavný Shakespearův námět. Jmenuje se Romeo a Julie a pochází z pera francouzského skladatele Hectora Berlioze. 

Velikonoce srdcem katedrálního faráře. Rozhovor s P. Janem Plačkem, farářem katedrály Božského Spasitele v Ostravě, vysíláme ve čtvrtek velikonočního týdne. Tento regionální pořad ze studia Hedvika naladíte 8. 4. ve 22.00 hodin.

22. 4. ve 22.00 hodin se vypravíme na návštěvu k sestrám Boromejkám ve Frýdku.
K mikrofonu pozveme matku představenou, ale hlavně sestru, Vincentu Kořínkovou.

2. díl pořadu z českobudějovického studia Jan, který vysíláme 25. 4. ve 22.00 hodin, nás zavede na Poutní místo Klokoty. Můžete se těšit na informace o misijní činnosti této kongregace, P. Jiří Můčka zavzpomíná na svou osobní cestu k oblátům a nebude chybět ani zmínka o misionáři P. Romanu Musilovi, jenž v současné době působí na Haiti, zničeném lednovým zemětřesením.

29. 4. ve 22.00 hodin vyslechneme „Svědectví dokumentů“. Spolu s Doc. PaedDr. ThLic. Martinem Weisem, Th.D. z Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích pohovoříme o interních dokumentech StB, z nichž se dozvídáme pozoruhodné informace o tom, jak byli její agenti instruováni k proticírkevním akcím.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Krkonošská pouť ke sv. Františkovi

Tradiční poutní setkání u Erlebachovy boudy povede opět biskup Jan Vokál.