Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Evropské setkání zástupců Papežského misijního díla dětí


Datum:

Evropské setkání zástupců Papežského misijního díla dětí

CEME 2010 – Lucemburk:7. - 10. 3. 2010

Evropské setkání zástupců Papežského misijního díla dětí (PMDD)

Setkání CEME proběhlo poprvé v roce 1973 pod zkratkou CEMPLE. Česká republika byla poprvé přizvána v roce 1996. Na CEME se setkávají národní ředitelé Papežských misijních děl (PMD) a pracovníci PMDD evropských států. Konference probíhá každé dva roky. Heslo letošního setkání je  - Misie - darování života křtem. Celkem se zúčastnilo 35 zástupců ze 17 zemí. Na této konferenci bývají obvykle dva zástupci z každé země, Českou republiku zde zastupuji Mgr. Bronislava Halbrštátová  - diecézní ředitelka PMD pro Královéhradeckou diecézi a Lenka Kovářová - asistentka národního ředitele PMD. Hlavním posláním tohoto setkání je především sdílení informací o práci PMDD v jednotlivých státech a prohloubení vzájemných kontaktů.

Letošní setkání bylo zahájeno krásným symbolickým  gestem, kdy všichni účastníci vložili ruku do vody a nahlas vyslovili svá jména přijatá u křtu. Vzhledem k misijní symbolice probíhaly též modlitby za jednotlivé kontinenty. Tímto způsobem byli přítomní duchovně ve spojení s celým světem a všemi lidmi. Každý jednací den končí společnou mší svatou. Jednotlivé dny jsou rozděleny do dvou hlavních přednášek a navazujících workshopů. Témata se dotýkají především současnosti CEME, jejího hlavního poslání a vize budoucnosti. Doposud zde zazněly např. následující referáty: Jean Lazarus z Belgie – podrobně představil význam CEME, P. Pietro Pierobon z Itálie - přednesl nosné téma letošního setkání „Misie - dar života ve křtu“, ve kterém mimo jiné připomněl, že každý křesťan je ve své podstatě misionář. Jeho další přednáška měla téma: „Děti pomáhají dětem - Malí misionáři pomáhají malým misionářům“. Jak už název napovídá, účastníci byli seznámeni s myšlenkami a nápady, jak přivést nejmenší k misiím, k opravdové křesťanské lásce a ke sdílení života jako daru.

Již zmiňované workshopy, rozdělené do jazykových skupin, jsou pro účastníky příležitostí ke sdílení a vzájemnému obohacení. Zástupci z jednotlivých evropských zemí zde konkrétním způsobem řeší možnosti vzájemné spolupráce, která se týká rozvíjení aktivit PMDD v nejrůznějších oblastech.

tým PMD


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Krkonošská pouť ke sv. Františkovi

Tradiční poutní setkání u Erlebachovy boudy povede opět biskup Jan Vokál.