Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

On-line rozhovor s kardinálem Vlkem


Datum:

On-line rozhovor s kardinálem Vlkem

Na otázky návštěvníků našeho webu bude v úterý 16.3.2010 od 16.00 do 17.00 hodin odpovídat kardinál Miloslav Vlk, emeritní arcibiskup pražský.

Hovořit bude o svém téměř dvacetiletém působení v čele pražské arcidiecéze.

Rozhovor najdete na adrese cirkev.cz/rozhovor.

zdroj TS ČBK

Miloslav Vlk (*1932, Líšnice) vystudoval v r. 1960 obor archivnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a pracoval poté jako archivář v Okresním archívu v Třeboni, v Jindřichově Hradci a dále v Okresním a Městském archívu v Českých Budějovicích, kde se později stal ředitelem.

V r. 1964 odešel studovat na Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu do Litoměřic. Na kněze byl vysvěcen 23.6.1968 v Českých Budějovicích. Vzápětí jej tehdejší českobudějovický biskup Josef Hlouch jmenoval svým sekretářem. Jeho vliv a pastorační působení však vadilo tehdejším politickým autoritám, proto byl přeložen nejdříve do malých farností na Šumavě – Lažiště a Záblatí (r. 1971). Od r. 1972 působil sedm let v Rožmitále pod Třemšínem. Zde mu byl v r. 1978 odňat tzv. "státní souhlas" k veřejnému výkonu kněžské služby.

V následujících deseti letech žil v Praze, jako kněz tajně pracoval v malých skupinách věřících a přitom vykonával "civilní" zaměstnání umývače oken a později archiváře ve Státní bance československé. 1.1.1989 mu byl vrácen státní souhlas a stal se farářem na Klatovsku – v Žihobcích a Bukovníku, později v Čachrově, Javorné, Železné Rudě, Běšinách a Stráži na Šumavě.

Roku 1990 byl jmenován českobudějovickým biskupem, v březnu 1991 pražským arcibiskupem a českým primasem, nástupcem kardinála Františka Tomáška. Od r. 1991 byl předsedou biskupské konference ČSFR, později, až do r. 2000, České biskupské konference. V roce 1994 jej papež Jan Pavel II. jmenoval kardinálem.

Papež Benedikt XVI. přijal dne 13.2.2010 rezignaci kardinála Vlka na úřad pražského arcibiskupa.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Krkonošská pouť ke sv. Františkovi

Tradiční poutní setkání u Erlebachovy boudy povede opět biskup Jan Vokál.