Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Květná neděle v Guyaně – ratolesti na stadiónu


Datum:

Květná neděle v Guyaně – ratolesti na stadiónu

Spolu s asi třemi tisícovkami věřících v hlavním městě jihoamerického státu Guyana Georgetownu vstoupili do Svatého týdne i členové misijní a dokumentační výpravy, kterou vede národní ředitel Papežských misijních děl v ČR, P. Jiří Šlégr.

Od čtvrtka navštěvují místa, která místní církev provozuje i s pomocí příspěvků českých dárců, například dva sirotčince v Georgetownu, internátní školu v severozápadní části země a podobně. Dnes spolu s katolickou komunitou strávili Květnou neděli při mši svaté, kterou na zdejším kriketovém stadiónu sloužil georgetownský biskup Francis Alleyne OSB, a odnesli si památku v podobě pravých palmových listů. „Poprvé jsme tento typ liturgické slavnosti uspořádali před dvěma lety. Účastní se věřící z osmi místních farností a k žehnání ratolestí přicházejí průvodem od svých kostelů,“ sdělil nám biskup jediné zdejší katolické diecéze. Slavnost zachytil kameraman výpravy Martin Rýznar, zpěvy pak redaktor Radia Proglas Filip Breindl, který zároveň zajišťuje vstupy do vysílání křesťanské rozhlasové stanice v ČR. „Chceme, aby z naší cesty vzniklo několik filmových dokumentů, které divákům v ČR přiblíží potřeby lidí v této části Jižní Ameriky, a také představí život zdejší katolické menšiny. Počítáme také s vydáním misijního kalendáře na příští rok nebo s cyklem rozhlasových pořadů“, vysvětlil P. Šlégr.

Zítra (v pondělí 29. března) česká výprava pobyt v Guyaně zakončí a přes hranici na řece Corantijn se přesune do sousedního Surinamu, kde spolu s místními katolíky oslaví Velikonoce.  „Děkujeme všem doma, kteří na nás myslí a modlí se za nás. Vytvořit společenství mezi věřícími v ČR a vzdálených misijních oblastech jsou také cílem naší cesty“, uzavřel P. Šlégr.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Krkonošská pouť ke sv. Františkovi

Tradiční poutní setkání u Erlebachovy boudy povede opět biskup Jan Vokál.