Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Uctění památky kardinála Špidlíka


Datum:

Uctění památky kardinála Špidlíka

Dne 16. 4. 2010 zemřel ve věku 90 let kardinál Tomáš Špidlík. Veřejnost bude mít možnost uctít jeho památku v katedrále sv. Václava v Olomouci od středy 21. 4. 2010.

Pohřební obřady za kardinála Tomáše Špidlíka SJ, diakona kostela sv. Agáty Gótů, byly slaveny v úterý dne 20. 4. v 11.30 hodin ve vatikánské bazilice svatého Petra v Římě. Mši svatou celebroval kardinál Angelo Sodano, děkan kardinálského kolegia, společně s přítomnými kardinály. V závěru eucharistické bohoslužby k přítomným promluvil Svatý otec Benedikt XVI. a vedl obřad posledního rozloučení.

Po obřadech v bazilice svatého Petra byly tělesné ostatky kardinála Špidlíka převezeny do Olomouce. Krátce po sedmnácté hodině 21. 4. 2010 uctil před katedrálou sv. Václava ostatky zemřelého kardinála biskup Josef Hrdlička a připomenul, že pro Olomouc je velkou ctí, že po deset dnů může být rakev vystavena právě zde, v Loretánské kapli olomoucké katedrály. Biskup Hrdlička rovněž vedl bohoslužbu slova a přítomní věřící se mohli poté pomodlit před rakví zesnulého.

Uctít památku kardinála Špidlíka je možné každý den až do 29.4. do  18.00 hodin, kdy bude v katedrále sv. Václava sloužena mše svatá. Následně bude jeho tělo odvezeno na Velehrad, kde se bude konat 30.4. v 16.00 hodin v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje poslední rozloučení s kardinálem Špidlíkem. Liturgii bude předsedat arcibiskup Jan Graubner a kázat bude biskup Hrdlička.

zdroj TS ČBK

Oficiální oznámení úmrtí kardinála Špidlíka


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Krkonošská pouť ke sv. Františkovi

Tradiční poutní setkání u Erlebachovy boudy povede opět biskup Jan Vokál.