Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Proč jdou k volbám královéhradečtí biskupové


Datum:

Proč jdou k volbám královéhradečtí biskupové

Otcové biskupové odpovídají na tuto anketní otázku, aby povzbudili věřící naší diecéze k aktivní účasti při hlasování o těch, kterým bude svěřeno rozhodování o naší zemi v nadcházejících letech.

 

Volit samozřejmě půjdu, protože je to moje právo a chci také svobodně vyjádřit podporu těm, kteří budou v zákonodárném sboru hájit křesťanské hodnoty. Kdybych nešel k volbám, tak bych vlastně podpořil ty, kteří mají opačné názory (a v některých případech jdou k volbám poněkud nesvobodně ze stranické povinnosti), a tím bych ublížil sám sobě a nám křesťanům, kteří jsme přesvědčeni, že tímto způsobem můžeme projevit svůj a hlas a své postoje.
Váš

+ Josef Kajnek, biskup
 
-----
 
V neděli večer jsem v televizi sledoval zápas našich hokejistů s Ruskem. Po náročném boji a napínavé podívané následovalo nadšené vítězství. Z nočních ulic jsem zaslechl bujaré troubení aut. To jsem se již modlil breviář. Ve čtení byl právě úryvek ze Starého zákona, kde Job říká své ženě: „Dobro bereme od Boha, a zlo brát nemáme?“ (Job 2,10) Přiznávám, že to ve mně vzbudilo pochybnost, zda se také budeme moci radovat o nadcházející neděli z výsledku voleb. Sv. Řehoř Veliký ve svém komentáři k Jobovu utrpení píše: „Nic, co nás potká bolestného, nás nezlomí, jestliže se nám v mysli co nejrychleji vynoří představa Božího daru, který nás pozvedá. Je totiž psáno: Ve dnech štěstí nezapomínej na neštěstí a ve dnech neštěstí nezapomínej na štěstí.“
Chci proto varovat před lhostejností, která by nás mohla uvést v neštěstí, a povzbudit Vás, milí diecezáni, k odpovědnému volebnímu hlasu každého z Vás. Jen to může být nadějí pro budoucnost naší vlasti i církve svaté.
S požehnáním Váš

+ Karel Otčenášek, arcibiskup

Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Krkonošská pouť ke sv. Františkovi

Tradiční poutní setkání u Erlebachovy boudy povede opět biskup Jan Vokál.