Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Ohlédnutí za Nocí kostelů 2010 v královéhradecké diecézi


Datum:

Bezmála 7 000 návštěvníků přivítaly kostely ve východních Čechách.

Ohlédnutí za Nocí kostelů 2010 v královéhradecké diecézi

Ve 40 kostelech, z toho 5 nekatolických, byl připraven zajímavý program různého charakteru podle invence pořádajících farností a sborů. Největší účast zaznamenala katedrála Svatého Ducha (1000) a kostel Nanebevzatí Panny Marie (800) v Hradci Králové, kde přítomné pozdravil biskup Josef Kajnek; ve východočeské metropoli byla Noc kostelů mj. volným pokračováním dvou ročníků evangelizačního Týdne vzájemného poznání a porozumění.  Kolem 500 lidí přišlo do farních kostelů ve větších městech – Ústí nad Orlicí, Pardubicích, Trutnově a Chrudimi. Také menší obce Holice, Ruprechtice, Sádek a další přitáhly desítky zájemců.

 

Podle slov P. Karla Moravce, diecézního koordinátora Noci kostelů, byl zájem zvláště o koncerty, prohlídky kostelů s výkladem a především o možnost nočního výhledu z věží kostelů. Tuto jedinečnou možnost využili např. skoro všichni účastníci v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Nové Pace; místní duchovní správce P. Pavel Kalita zmínil také neobvyklý vstup do kostela, který se návštěvníkům naskytl: „Ještě před otevřením kostela se lidé scházeli, aby mohli zaujmout nejlepší místa. Při vstupu do spoře osvětleného kostela, jen svícemi na bočních oltářích, více jak 200 návštěvníků dostalo zapálené svíce, které ještě více podtrhovaly atmosféru.“ Na dalších místech oslovili pořadatelé příchozí jinou formou – ukázkami moderní hudby, přednáškou s diskusí, divadelním představením, filmovou projekcí či pásmem připraveným romskými dětmi.

 

Hodnocení těch, kteří si na program v kostelech – třeba i v rámci cesty do volební místnosti – našli čas, je příznivé a motivuje pořadatele k pokračování Noci kostelů v dalších letech a k další vynalézavosti, jak pozvat k návštěvě Božího domu ještě více lidí.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Krkonošská pouť ke sv. Františkovi

Tradiční poutní setkání u Erlebachovy boudy povede opět biskup Jan Vokál.