Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Shrnutí Roku kněží v královéhradecké diecézi


Datum:

V katolické církvi končí Rok kněží (vyhlášený na období 19. 6. 2009 – 19. 6. 2010), věnovaný kněžské službě a spiritualitě.

Shrnutí Roku kněží v královéhradecké diecézi

Patronem roku byl sv. Jan Maria Vianney, farář z francouzského Arsu, mottem pak výzva poukazující na spjatost kněžství s osobou Ježíše Krista „Věrnost Kristova, věrnost kněze“.

 

Královéhradecká diecéze Rok kněží prožila při různých událostech. Asi nejvýraznějším momentem bylo sepětí se 60. výročím tzv. číhošťského zázraku a následné mučednické smrti faráře Josefa Toufara, který se stal diecézním spolupatronem Roku kněží. Číhošť pak byla hlavním poutním místem, kam mířili kněží a věřící jak o velkých výročích (11. 12. 2009 a 25. 2. 2010), tak každý měsíc o malých poutích jednotlivých vikariátů.

Dále to byly velké události v životě diecéze – odchod biskupa Dominika Duky OP (13. 2. a 10. 4. 2010), kterého povolal papež Benedikt XVI. do úřadu v Praze, a životní výročí arcibiskupa Karla Otčenáška, která byla oslavena při veřejném shromáždění za účasti prezidenta republiky (1. 5. 2010).

Nelze opomenout ani zintenzivnění kněžského života – konal se každoroční celodiecézní kněžský den (23. 11. 2009), kněží se sešli v mimořádném počtu na velikonoční Misse chrismatis (30. 3. 2010), která byla jejich rozloučením s biskupem Dominikem Dukou. Proběhly také kněžské exercicie s Prof. Petrem Piťhou (26. 4. – 1. 5. 2010). Řada kněží se chystá také na slavnostní celosvětové zakončení Roku kněží v Římě při setkání se Svatým otcem (8. – 11. 6. 2010).

 

Mnozí věřící se celý rok modlí zvláštní modlitbu za kněze a využívají také příležitosti k získání plnomocných odpustků. Mimo samotné akce je kněžím a věřícím na diecézním webu www.diecezehk.czdenně k dispozici myšlenka věnovaná Roku kněží. Jsou zde ke stažení také související promluvy biskupů a jiných osobností.

 

Za zmínku stojí i skutečnost, že v královéhradecké diecézi nezačal Rok kněží právě povzbudivě – během léta 2009 zemřeli rychle po sobě 4 kněží. Na druhou stranu závěr Roku kněží přinesl naději v podobě 9 přihlášek do kněžského semináře; přijímacím řízením pak prošlo 7 kandidátů.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Krkonošská pouť ke sv. Františkovi

Tradiční poutní setkání u Erlebachovy boudy povede opět biskup Jan Vokál.