Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskupství královéhradecké se bude podílet na velké výstavě děl Karla Škréty


Datum:

Národní galerie v Praze chystá pod záštitou prezidenta republiky a za podpory tzv. norských fondů výstavu s názvem "Karel Škréta (1610 – 1674): Doba a dílo".

Biskupství královéhradecké se bude podílet na velké výstavě děl Karla Škréty

Od 26. 11. 2010 do 10. 4. 2011 bude v Jízdárně Pražského hradu a Valdštejnské jízdárně na Malé Straně k vidění dosud nejrozsáhlejší expozice věnovaná tomuto baroknímu malíři.

Mezi institucemi podílejícími se na tomto projektu je také Biskupství královéhradecké a farnosti královéhradecké diecéze, které podle sdělení diecézní konzervátorky Mgr. Pavly Laštůvkové na výstavu zapůjčí několik Škrétových obrazů se sakrální tematikou - např. obraz Svaté rodiny se sv. Annou a Karlem Boromejským z biskupské rezidence v Hradci Králové nebo obraz Zvěstování z kostela sv. Ignáce v Jičíně.

Právě obrazu Zvěstování je v současné době věnována péče a pozornost - dílo o rozměrech 240 x 132 cm restaurují akademičtí malíři Tomáš a Jana Záhořovi. Při průzkumu byla potvrzena domněnka o Škrétově autorství tohoto méně známého díla. Uvedený poznatek spolu s podrobnostmi o restaurátorských pracích a připravované výstavě byl prezentován na tiskové konferenci uspořádané Národní galerií dne 17. 6. 2010 v Jičíně.

tisková konference


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Krkonošská pouť ke sv. Františkovi

Tradiční poutní setkání u Erlebachovy boudy povede opět biskup Jan Vokál.