Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Akademické týdny jubilující


Datum:

Na přelomu letních měsíců (30. 7. - 6. 8. 2010) proběhne na Pavlátově louce v Novém Městě nad Metují již 20. ročník Akademických týdnů.

Akademické týdny jubilující

Počátky tohoto kulturně vzdělávacího setkávání lidí různých názorů spadají do třicátých let 20. století. Zasloužil se o to především dominikán doc. Metoděj Habáň, který chtěl zprostředkovat posluchačům nejrůznějšího vyznání aktuální poznatky z humanitních a přírodovědných oborů. Velký prostor byl vyhrazen diskuzím. Akademické týdny se vyznačovaly tolerantní atmosférou dialogu, takže si na účast na nich našli čas jak přední zástupci katolické inteligence, tak jejich ideoví protivníci. Podnik byl potlačen komunistickým režimem a obnovy se dočkal až v roce 1991. Tehdy se jejich organizace ujal P. Jaroslav Knittl, známý pedagog a organizátor společenských aktivit. Po jeho smrti v r. 1994 pokračuje v tomto díle občanské sdružení Akademické týdny.

Také v dnešní době je úkolem Akademických týdnů setkávání lidí všech věkových kategorií, svobodných i rodin, za účelem obohacování svých znalostí, vzájemného poznání a tělesné i duševní rekreace. Za dobu svého konání se staly již tradiční součástí kulturního života v Novém Městě nad Metují, které díky neobyčejnému prostředí poskytuje možnost spojit poznání s odpočinkem.

Ubytování je nabízené v několika kategoriích, návštěvníci z blízkého okolí mohou dojíždět pouze na program. Na své si jistě přijdou i děti, pro které je připraven příměstský tábor nazvaný Putování po tajemných ostrovech. Dospělí se mohou těšit na přednášky například Františka Lízny, SJ, Marka O. Váchy, Jiřího Grygara, Jana Sokola, Aleše Palána, Dany Němcové, Petrušky Šustrové či Jaroslava Meda. Ve večerních hodinách se každý den uskuteční koncert či projekce filmu.

Kontakt na pořadatele:

Akademické týdny, Nádražní 219, 549 01 Nové Město nad Metují, tel.: 777 194 760, ..770

www.akademicketydny.info

Program

Seznam přednášejících a účinkujících na 20. AT 2010


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Krkonošská pouť ke sv. Františkovi

Tradiční poutní setkání u Erlebachovy boudy povede opět biskup Jan Vokál.