Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kutnohorská farnost sv. Jakuba slaví 600 let


Datum:

Římskokatolická farnost - arciděkanství Kutná Hora si letos připomíná 600. výročí od svého potvrzení.

Kutnohorská farnost sv. Jakuba slaví 600 let

Duchovní a kulturní akce naplánované na celý průběh roku budou mít vrchol o víkendu 24.-25. 7. 2010 o poutní slavnosti sv. Jakuba.

Datum výročí se odvíjí od vydání buly vzdoropapeže Jana XXIII. podepsané dne 20. července 1410. Tehdy došlo k vyřešení sporu o hranice dvou farností na území města Kutné Hory mezi oběma jejími patrony. Malínský farní obvod podporoval cisterciácký klášter v Sedlci. Naopak o farnost se sídlem v Pněvicích (dnes zaniklá obec na Rovinách) pečovala metropolitní kapitula v Praze. Papežská bula vymezila nejen přesné hranice, ale potvrdila nynější kostel sv. Jakuba za farní kostel malínské farnosti a chrám sv. Barbory za farní kostel Pněvic (sjednocená kutnohorská farnost pochází až ze 17. století).

Středem nejen náboženského života farnosti je kostel sv. Jakuba. Nejedná se tedy o výročí stavby samotné, ale o životy lidí, kteří se v ní shromažďují. Farnost proto jednak usiluje o opravu farního chrámu, který patří v rámci historického centra Kutné Hory mezi památky UNESCO a je v neuspokojivém technickém stavu, a jednak připravila programově bohaté oslavy výročí.

program


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Krkonošská pouť ke sv. Františkovi

Tradiční poutní setkání u Erlebachovy boudy povede opět biskup Jan Vokál.