Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Heřmanoměstecké „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje,“ letos i s neplánovanou beneficí


Datum:

Tradičně v neděli před heřmanoměsteckou poutí skončil letos již VI. ročník festivalu duchovní hudby "Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje."

Heřmanoměstecké „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje,“ letos i s neplánovanou beneficí

Závěrečný koncert harfenistky prestižní České filharmonie Barbary Pazourové a flétnistky Lucie Čistecké byl úspěšnou tečkou za celým festivalem. Celkem šest nedělních podvečerních koncertů v příjemném a duchovně inspirujícím prostředí nabídlo svým návštěvníkům pestrou paletu hudebních zážitků. Od precizního vystoupení mladých umělců komorního souboru Barocco sempre giovane, kteří představili tvorbu převážně barokních umělců, přes varhanní umění Josefa Coufala až po uvedení „Loutny české“ Adama Michny z Otradovic v podání komorního souboru historických nástrojů Ritornello. Festival také po loňském úspěchu zachoval ve svém programu „výlet za zdi kostela“ k hudbě moderní v podání klasických nástrojů. Externí koncert na farní zahradě komorního smyčcového souboru Corvus Quartet složeného z předních hráčů Komorní filharmonie Pardubice přilákal bezmála 200 posluchačů.

Novinkou festivalu byl letos jeho mezinárodní rozměr. Na začátku srpna v jeho rámci vystoupili účastníci Mezinárodních smyčcových kurzů prof. Milana Vítka v Litomyšli. Hudba špičkové úrovně v podání mladých umělců z celého světa (Švédsko, USA, Srbsko a další) patřila k jednomu z vrcholů celého festivalu. Shodou okolností se tento koncert odehrál pouhý den po ničivých bleskových povodních, které zasáhly některé regiony ČR. V reakci na tuto tragédii jsme se rozhodli veškerý výtěžek tohoto koncertu věnovat na pomoc občanům postiženým záplavami. I umělci hráli bez nároku na honorář a cestovné a tak se k této mimořádné benefici připojili. Štědrostí bezmála 150 posluchačů se podařilo získat částku 9.096,- Kč, která byla ještě večer po koncertě předána místostarostce sousedních vyplavených Morašic paní Evě Jirákové na bezprostřední pomoc postiženým občanům. Jsme rádi, že festival a jeho návštěvníci se mohli připojit k vlně solidarity s těmi, kteří místo hudebního zážitku vynášeli vodu a bahno ze svých domovů.

Můžeme mít radost, že si i šestý ročník zachoval výrazný zájem posluchačů. Šest koncertů navštívilo celkově téměř osm set posluchačů a všechny koncerty tak zaplnily kostel sv. Bartoloměje. Z toho je patrné, že festival si již během své krátké historie našel své věrné a spokojené příznivce. A zároveň je potěšitelné, že značnou část návštěvníků koncertů tvoří turisté a příležitostní letní návštěvníci zdejšího regionu. I to byl jeden z původních záměrů Hudebního léta - rozšířit kulturní nabídku nejen pro místní občany ale podpořit i zdejší region a jeho další propagaci. Festival opět otevřel dveře kostela pro řadu lidí, kteří nepatří k běžným účastníkům bohoslužeb. Ono souznění hudby a duchovního prostoru je samo o sobě pro mnohé oslovující.

Poděkování patří partnerům Hudebního léta Pardubickému kraji, Městu Heřmanův Městec, Květinám „Mirka“, firmám Pozitron technology, Truhlářství a čalounictví Abraham, Vinotéce Na Cestě a všem soukromým mecenášům. Podíl na vysoké návštěvnosti měli mediální partneři Chrudimský deník, Český rozhlas Pardubice, Radio Proglas a internetový server www.vychodni-cechy.info. Jsme potěšení, že se Hudební léto patří k největším kulturním událostem tohoto regionu. Již nyní se spolu s vámi těšíme na VII. ročník Hudebního léta 2011.

Marek Výborný

Corvus Quartet

Harfa + flétna

Mladí umělci - houslistka Emma Nyman ze Švédska


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.