Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Národní pouť do Říma 2010


Datum:

Na poděkování Svatému otci za jeho loňskou návštěvu naší vlasti se ve dnech 9. – 11. 11. 2010 uskuteční národní pouť do Říma.

Národní pouť do Říma 2010

Koncem září uplyne rok od historicky významné události pro Českou republiku, kdy ji ve dnech 26. – 28. 9. 2009 poprvé navštívil papež Benedikt XVI. Jak je v církvi tradicí, jako projev vděčnosti vyhlašují biskupové Čech, Moravy a Slezska Národní pouť do Říma ve dnech 9. – 11. 11. 2010. Všichni věřící jsou srdečně zváni k účasti.
Program Svatého otce v České republice byl velmi bohatý a jeho návštěva měla široký dopad na naši společnost, jak o tom hovořil pražský arcibiskup a předseda České biskupské konference Mons. Dominik Duka, OP během posledního plenárního zasedání na začátku letošního července na Velehradě a shodují se na tom všichni biskupové českých a moravských diecézí.
„Jestliže celá evropská kultura byla hluboce formována křesťanským dědictvím, platí to obzvláště pro české země, neboť díky misijnímu působení svatých Cyrila a Metoděje v 9. století získal staroslověnský jazyk poprvé psanou podobu. (…) České země byly historicky a územně – tím, že se nacházejí v srdci evropského kontinentu na křižovatce severu a jihu, východu a západu – místem setkávání různých národů, tradic a kultur. Nelze popřít, že to, co někdy bylo příčinou třenic, se dlouhodobě ukázalo jako plodné setkání. Odtud pramení rozhodující role českých zemí v intelektuálních, kulturních a náboženských dějinách Evropy: občas byly bitevním polem, častěji však mostem,“ uvedl Svatý otec v prvním projevu na ruzyňském letišti těsně po příletu 26. září 2009 a na témže místě se loučil 28. září slovy: „Ve chvíli slavnostního rozloučení vám chci vyjádřit své poděkování za štědrou pohostinnost, které se mi dostalo během krátkého pobytu v této nádherné zemi.“ Texty všech promluv a informace o průběhu návštěvy Benedikta XVI. jsou dostupné na http://www.navstevapapeze.cz/.
Nyní budou mít možnost všichni, kteří chtějí vyjádřit papeži vděčnost za jeho návštěvu, vykonat děkovnou pouť do Říma, srdce katolické církve. Již tradičně v katolické církvi takto odpovídají jednotlivé země, které Svatý otec navštíví, vždy následující rok na jeho návštěvu, svou národní poutí a poděkováním jednotlivých diecézí v dané zemi. Pouť do Říma v listopadu roku 2010 povedou naši biskupové jednotlivých diecézí a pro všechny bude připraven společný národní program s našimi biskupy v Římě a naše společná audience, při které Svatému otci poděkujeme a vyjádříme mu naši oddanost a podporu. Proto prosíme o zapojení do organizace pouti všechny naše diecéze Čech a Moravy, kněžské semináře, řeholníky a řeholnice, církevní hnutí a komunity, spolky a organizace. Věříme, že při organizaci budou nápomocny také cestovní kanceláře a agentury, které se svými aktivitami přímo či nepřímo hlásí k římskokatolické církvi v ČR.

 
Program národní pouti v Římě:
 
Úterý 9. 11. 2010
15.00 hod.  Bazilika Santa Maria Maggiore
slavnostní zahájení národní pouti, modlitba svatého růžence, úvodní slovo, společná mše svatá
 
Středa 10. 11. 2010
10.00 hod.  Náměstí sv. Petra
generální audience a poděkování Svatému otci Benediktu XVI.
15.00 hod.  Bazilika sv. Petra
společná mše svatá
 
Čtvrtek 11. 11. 2010
10.30 hod.  Bazilika sv. Jana v Lateránu
společná mše svatá
12.30 hod.  Bazilika sv. Kříže v Jeruzalémě
Anděl Páně, Te Deum, slavnostní zakončení národní pouti v titulární bazilice kardinála Miloslava Vlka
 
Přihlášky můžete posílat na adresu: P. Mgr. Pavel Dokládal, Biskupství královéhradecké, Poutní centrum, Velké nám. 35, 500 01 Hradec Králové, tel. 461 543 164, e mail: poutnik [at] diecezehk.cz (poutnik[at]diecezehk[dot]cz), nebo se hlásit prostřednictvím svých farností.
 
Nabídka pro Královéhradeckou diecézi:
A) Nabídka CK VOMA Třebíč ředitele Ing. Zdeňka Vondráčka. Doprava zahraničním autobusem, 2 noclehy v hotelu, 3x snídaně, kompletní pojištění, průvodce. Odjezd v pondělí 8. 11. dopoledne a návrat v pátek 12. 11. dopoledne do ČR. Cena 4.990,- Kč.
B) Letecky s našimi biskupy. Odlet v pondělí 8. 11. z Prahy před polednem. A návrat v pátek 12. 11. odpoledne do Prahy Ruzyně. 4 noclehy v hotelu v Římě s polopenzí. Cena není ještě konečná, předběžný odhad celkové ceny včetně ceny letenky je 10.000,- Kč.
Zájemcům o tyto služby doporučujeme poslat nejlépe elektronickou poštou na adresu poutního centra předběžnou přihlášku, na základě které pak CK zašle formulář závazné přihlášky s podrobným programem a pokyny.

(Pro možné námitky, že je příliš pozdě k vyhlášení a organizaci národní poutě dodáváme, že vzhledem k očekávané pouti našich biskupů Ad limina do Říma, bylo nutné vyčkat pokynů od Svatého stolce, který po odložení cesty Ad limina až na další roky, přišel teprve nyní. Přesto se podařilo ve velmi krátkém čase připravit program národní pouti v Římě a prosíme o stejné urychlené jednání při přihláškách z farností.)
 
P. Pavel Dokládal
poutní centrum
Biskupství královéhradecké, Velké nám. 35, 500 01 Hradec Králové, mobil: 731 598 751-2, e-mail: poutnik [at] diecezehk.cz (poutnik[at]diecezehk[dot]cz)
 
Informace také na webu www.cirkev.cz.
 

Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.