Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Připomínka kladského mučedníka doby nacismu


Datum:

V neděli 10. října 2010 se v polské obci Czermna (nedaleko příhraničních lázní Kudowa Zdrój) uskuteční vzpomínková mše svatá k bl. Gerhardu Hirschfelderovi.

Připomínka kladského mučedníka doby nacismu

Hlavním celebrantem bude svídnický biskup Ignacy Dec. Královéhradeckou diecézi zastoupí biskup Josef Kajnek. Slavnostní mše svatá bude zahájena v 10.00 hodin. Měli by se jí zúčastnit věřící tří národností, které v minulosti na území historického Kladska žily – Češi, Němci a Poláci. Po mši svaté bude na hřbitově u kostela požehnán obnovený náhrobek čerstvě blahořečeného P. Gerharda Hirschfeldera.

P. Gerhard Hirschfelder byl knězem, který se ve svých kázáních stavěl za křesťanskou víru mladých lidí proti nacistické ideologii. Za to byl během druhé světové války zatčen a umučen v koncentračním táboře v Dachau. V roce 1998 byl zahájen beatifikační proces. Arcibiskup Dominik Duka, který ještě jako královéhradecký biskup stál velmi blízko přípravám na blahořečení, je přesvědčen, že „tento mladý kněz je dodnes dokonalým příkladem křesťanského života nejen pro dnešní kněze“. Arcibiskup Dominik Duka se 19. září 2010 zúčastnil v Münsteru beatifikace P. Gerharda Hirschfeldera. V roce 2002 při oslavách 60. výročí smrti P. Gerharda Hirschfeldera řekl P. Romuald Brudnowski, farář z Čermné, kde Hirschfelder sedm let působil: „Kaplan Gerhard Hirschfelder je Němec, ale bude-li blahořečen, bude patřit nám všem. V modlitbách za blahořečení prosíme, aby pomohl nám Němcům, Polákům a Čechům najít k sobě cestu a společně pracovat na budování Evropy v křesťanském duchu.“ Také pražský arcibiskup Dominik Duka považuje odkaz této charismatické osobnosti za další výzvu k vzájemnému smíření mezi Čechy a Němci.

P. Hirschfelder se narodil 17. února 1907 v Kladsku. Zde studoval na gymnáziu, které ukončil v roce 1926. Po absolvování teologického semináře byl ve Vratislavi (Breslau, Wrocław) vysvěcen na kněze kardinálem Bertramem a v roce 1932 byl ustanoven kaplanem v Čermné (Tscherbeney, Czermna), kde se věnoval především pastoraci mládeže. Od roku 1933 se jeho práce s mládeží stávala čím dál více trnem v oku exponentům národního socialismu. V Německu se rozvíjely mládežnické organizace formované nacistickou ideologií, jako byly Hitlerjugend a Bund Deutscher Mädchen. P. Gerhard Hirschefelder, který si byl vědom nebezpečí nacistické ideologie a jejího zhoubného vlivu na mládež, začal být sledován policií. Obsah jeho kázání byl často důvodem pro předvolání k výslechu. V roce 1939 byl P. Gerhard Hirschfelder přeložen do Habelschwerdtu (Bystrica Kłodzka), kde se opět věnoval práci s mládeží. Organizoval poutě do Vambeřic a k Panně Marii Sněžné, kterých se účastnily tisíce mladých lidí z celého Kladska. V Habelschwerdtu (Bystrica Kłodzka) se v té době stalo, že kdosi zohavil dřevěnou sochu Krista, sousoší Svaté Trojice a Panny Marie. V neděli po této události kaplan Hirschfelder ve svém kázání řekl: „Ten, kdo chce víru v Boha vyrvat mládeži ze srdce, stává se zločincem.“ Tato slova byla důvodem jeho zatčení. Od 1. srpna do 15. prosince 1941 byl vězněn v kladské pevnosti, kde napsal svou křížovou cestu. Z kladského vězení byl poté transportován do koncentračního tábora Dachau, kde na následky týrání, podvýživy a celkového vysílení 1. srpna 1942 umírá ve věku 35 let. Pohřben byl na čermenském hřbitově.

Aleš Pištora, Luděk Bárta


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.