Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Konference: Chudoba – záležitost nás všech


Datum:

Akce proběhne ve dnech 20. a 21. října 2010 v prostorách Univerzity Hradec Králové (Objekt společné výuky, Hradecká 1227).

Konference: Chudoba – záležitost nás všech

Konferenci na téma „Chudoba – záležitost nás všech“ pořádá Oblastní charita Hradec Králové ve spolupráci s Katedrou kulturních a náboženských studií Pedagogické fakulty UHK u příležitosti Evropského roku boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení.

 

Konference si klade za cíl předložit účastníkům mezioborové poznatky a zkušenosti s fenoménem chudoby v současné společnosti. Jednotlivé příspěvky se budou věnovat definování druhů, mapování výskytu a pojmenování nejčastějších příčin a důsledků chudoby. Pokusí se nastínit praktické možnosti a postupy řešení. Představeny budou též vybrané projekty, které se svou činností aktivně zapojují do zmírňování dopadů chudoby a zabývají se také otázkami účinné prevence.

Konference je určena těm, kteří se o přítomnost fenoménu chudoby v naší společnosti aktivně zajímají a hledají způsoby, jak mu předcházet, či zmírňovat jeho dopady.
Záštitu nad konferencí převzali: arcibiskup pražský Mons. Dominik Duka, OP, děkan Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové doc. Ing. Vladimír Jehlička, CSc., radní Královéhradeckého kraje pro oblast sociální Ing. Miroslav Uchytil, náměstek primátora města Hradce Králové pro sociální věci a zdravotnictví Ing. Martin Soukup a MPSV ČR.
Pozvání k aktivní účasti na konferenci přijali ti, kteří převzali záštitu, dále mons. Prof. PhDr. Tomáš Halík, Th.D. – profesor Univerzity Karlovy, Mgr. Martin Žárský – ředitel odboru sociálních služeb MPSV, Mgr. Ilja Hradecký, představitel o.s. Naděje, JUDr. Jolana Maršíková, soudkyně Krajského soudu v Hradci Králové, Mgr. Ladislav Ptáček, vedoucí oddělení sociální prevence a pomoci, Brno, P. František Lízna, duchovní, Vyšehorky, MUDr. Petr Hejzlar, ředitel o.s. Péče o duševní zdraví, Pardubice, Ing. Mgr. Martin Lux, PhD., Sociologický ústav AV ČR a další. Se svými příspěvky vystoupí také pedagogové Katedry kulturních a náboženských studií UHK: ThLic. David Bouma, ThLic. Vojtěch Brož, Mgr. Jan Hojda, Mgr. Veronika Kuříková, PhDr. Tomáš Petráček Ph.D., Th.D., Doc. Ing. Miloš Raban, Th.D., ThLic. Mgr. Karel Sládek, Th.D., Mgr. Monika Ulrichová, PhD. Dále vystoupí i zahraniční hosté – Ing. Mgr. Marián Kuffa, Dr.h.c. – představený Institutu Krista Velekněze, PhDr. Ing. Pavol Vilček – ředitel Spišské katolické charity, Bernhard Brantzen, ředitel Diecézní charity Magdeburg. Příklady z praxe budou prezentovat Zdeňka Koutníková, Dana Pechová, Bc. Renáta Géringová a další.
Veřejnosti je určena přednáška Mons. prof. PhDr. Tomáše Halíka, Th.D. na téma „Chudé budete mít vždycky s sebou“, která se koná ve středu 20. října 2010 od 16.45 h v Objektu společné výuky UHK (Hradecká 1227, Hradec Králové).
Projekt je realizován ze státního rozpočtu ČR a spolufinancován Evropským společenstvím, v rámci realizace Evropského roku boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení v České republice.
Výstupem z konference bude sborník příspěvků. Další informace pro zájemce z řad odborné i laické veřejnosti na stránkách www.charitahk.cz a e-mailu konference.chudoba [at] seznam.cz (konference[dot]chudoba[at]seznam[dot]cz).
 

V rámci probíhajícího Evropského roku boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení v projektu „Chudoba – záležitost nás všech“ Oblastní charita Hradec Králové již uskutečnila v červnu t. r. fotbalový turnaj napříč sociálními skupinami. Díky státní finanční podpoře došlo mj. k posílení kapacity Poradny pro lidi v tísni v oblasti dluhového poradenství. Vedle uvedené konference charita ještě připravuje vydání fotografické publikace Hosté na zemi Anety a Petra Maclových, dokumentující život lidí na okraji.
 

Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.