Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Oslava Světového dne hospicové a paliativní péče v Hořicích


Datum:

Hospicové občanské sdružení Duha působí již druhým rokem v oblasti zdravotní péče o těžce nemocné s onkologickým onemocněním.

Oslava Světového dne hospicové a paliativní péče v Hořicích



V zájmu získání chybějících finančních prostředků a v rámci oslavy Světového dne hospicové a paliativní péče se uskutečnil dne 6.10. 2010 benefiční koncert Hořického komorního souboru a flétnového souboru Pifferaios v kostele Narození Panny Marie. Jako čestného hosta jsme mezi sebou přivítali P. ICLic. Karla Moravce z Královéhradecké diecéze, který velice citlivě vyjádřil podporu činnosti naší služby pro těžce nemocné. Získanou beneficí  přispějeme částkou 10 100 Kč na provozní náklady.


Patří se dále velmi poděkovat studentům středních škol v Hořicích a v Nové Pace, kteří se zapojili do propagace domácí hospicové péče v našem regionu. Také velmi děkujeme vedení středních škol za veškerou jejich podporu a umožnění této akce. Studenti se aktivně zapojili do veřejné sbírky, informovali na školách své spolužáky o myšlence hospice, dále oslovovali s poselstvím hospicové péče obyvatele našich měst a rozdávali propagační materiál o činnosti sdružení Duha. Částka 16 367,- Kč z veřejné sbírky bude využita k nákupu zdravotnických pomůcek.
 

S radostí jsme také přivítali v sobotu 9. 10. 2010 od 9- 17 hodin návštěvníky v Centru domácí hospicové péče v Hořicích, kde se konal Den otevřených dveří . Společně si prohlédli zrekonstruované prostory Centra a seznámili se se zdravotníky a dobrovolníky sdružení Duha. Dále probíhala instruktážní prohlídka zdravotnických pomůcek, které jsou umísťovány  do rodin těžce nemocných  pacientů. Zajímavá a podnětná byla diskuse s obyvateli ohledně nefinancování zdravotní péče. Na závěr byl promítnut krátký film s hospicovou tématikou.

Oslavu Světového dne paliativní a hospicové péče jsme završili děkovnou mší svatou na podporu Hospicového občanského sdružení Duha dne 10.10. 2010  v 8 hodin v kostele Narození Panny Marie v Hořicích,  kterou celebroval  P. ThMgr. Adam Depa, hořický děkan.

Cílem všech těchto společných aktivit bylo zamyšlení se nad životem a smrtí, nad lidským údělem, nad smyslem našeho počínání, nad věčnou touhou po štěstí a snahou proměnit svět ve svět lepší. Vždyť důvěra ve společné dobré dílo spojuje lidi i velmi vzdálené. Společně prožitý čas nám přinesl radost a smír v tomto zmateném světě, ve kterém žijeme a jehož hodnoty jsou ještě často převrácené.
 

Slib, kterým jsme se zavázali před jedním rokem a půl ku pomoci trpícím v našem regionu, je jakási smlouva či úmluva, která zavazuje nejen slovo dát, ale také je držet a dodržet. Nezbytnou schopností dobrého zdravotního týmu je píle, pracovitost, zručnost, tělesná a psychická odolnost. V hospicové péči jde ještě především o vytrvalost v zapuštění této služby do našeho nepřipraveného státního systému.
 

Život je třeba hájit a uchovat do posledního okamžiku, protože my lidé na Zemi jsme totiž jediní, kterým bylo svěřeno s ním zacházet. Buďme si tedy vědomi tohoto malého přídělu času, který je nám svěřen, abychom ho dokázali využít a abychom usilovali o jeho dokonalé naplnění ve všedním životě. Tím totiž povzneseme nejen sami sebe ale i naši společnost!

Za Hospicové občanské sdružení Duha

                                                                             Jana Sieberová


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.