Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

K památce svaté Cecilie


Datum:

Dne 22. 11. slaví církev památku sv. Cecilie, patronky hudebníků, duchovní hudby a chrámového zpěvu.

K památce svaté Cecilie

Text o této světici poskytl tiskovému středisku ČBK Dr. Evžen Kindler.
 
Když v polovině minulého století napsal Norbert Wiener knihu, jejíž titul v češtině zní "Kybernetika aneb Řízení a sdělování u organismů a strojů", sotva ho napadlo, že podpořil a doplnil charakteristiku církve jako mystického Těla Kristova a objevil, jak moderní byl sv. Pavel, když to poprvé naznačil ve svých listech (Kol 1; 18, Řím 12; 4, 5).

Jedním z případů, kdy realitu řízení a sdělování uvnitř organismů a strojů názorně vnímá i ten, kdo se kybernetice nevěnoval, je vedení a postupná úprava signálu nesoucího informaci na místo vzdálené od jejího zdroje, např. v různých signálních zařízeních technologických komplexů. Někde se něco děje a informace o tom se objeví jinde např. ve formě blikání světla, jehož účelem není, aby svítilo nebo informovalo samo o sobě, nýbrž o něčem, co je někde jinde a co se vůbec nemusí týkat tohoto světla nebo elektřiny, která ho napájí. Bývá to však podnětem k nějaké lidské reakci.

Takové "signální světlo" může být i na našem těle, např. jako vyrážka na kůži, křeč v noze nebo padání vlasů, když nás varují, že "někde, zcela jinde v těle", není něco v pořádku (nebo naopak, když přestanou a informují, že se něco už dalo do pořádku).

 

více

 

zdroj TS ČBK


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.