Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Papežská misijní díla pomáhají v celém světě


Datum:

Předposlední říjnovou neděli věřící v České republice prožili Světový den modliteb za misie u nás známější spíše pod názvem Misijní neděle.

Papežská misijní díla pomáhají v celém světě

 

V mnoha farnostech doprovázely její oslavy besedy, videoprojekce, žehnání svící, vigilie a modlitba růžence. Tento den je také spojený s finanční sbírkou na podporu misijních oblastí. Kam budou směřovat plody vaší štědrosti, se můžete dočíst níže.

Pomoc z naší vlasti směřuje v rámci projektů Papežského misijního díla dětí k více než 86 tisícům sirotků, kteří ztratili rodiče např. z důvodu válek, kvůli viru HIV, malárii a jiným nemocem. Lékařskou péči zajišťujeme pro 112 tisíc dětí. Konkrétně to znamená sponzorování dopravy do nemocnice a zpět domů, nákup zdravotnického materiálu pro misijní nemocnici, která léčí především děti postižené AIDS. V oblastech s vysokou

negramotností poskytujeme vzdělání více než 223 tisícům dětí. Přestože z důvodu chudoby někdy probíhá výuka tak, že děti sedí na zemi či pod stromy, je zájem o studium velký.

V některých třídách mají mladí učitelé i přes 78 žáků. Kněží i řeholní sestry pomáhají dětem zařadit se do běžného života, děti z ulice chrání před kriminalitou, drogami, cigaretami či alkoholem. Žáci se učí praktickým dovednostem jako šít, vařit, pracovat na zahradě, chovat domácí zvířata. Podílíme se na stavbě mateřské školky s kapacitou 300 dětí, pomáháme stavět tři základní školy a internát pro hluché a slepé děti.

Naše pomoc směřuje rovněž na nutné opravy škol, internátu a mateřské školky. Platíme též školní mobiliář a pomůcky - lavice, židle, tabule, skříně, učebnice a sešity. V tomto případě naši podporu dostává více než 184 tisíc dětí.

Další pomoc se týká zajištění jídla, oblečení a ubytování pro chudé děti. Základní jídlo dostane více než 114 tisíc dětí. Další desetitisíce dětí mohou mít díky Vám školní uniformy. Do několika diecézí nakupujeme audio, video a foto techniku, aby posloužila kvalitní péči o chudé děti. Celkem se podílíme na 68 projektech.

V jakých zemích pomáhá PMDD:

• v Africe: Malawi, Uganda a Zambie

• v Americe: Guyana, Jamajka a Surinam

• v Asii: Bangladéš, Indie a Srí Lanka

• v Austrálii a Oceánii: Papua-Nová Guinea

V rámci PMD Šíření víry přispíváme na stavbu a opravy kostelů, kaplí, klášterů a far. Sponzorujeme též obnovu centra pro katechumeny, obnovu formačního centra, stavbu domu pro kněze v diecézi, staré a nemocné lidi. Dále podporujeme katechety v diecézích, pastorační formaci pro odpovědné za mládež. Prostřednictvím PMD Svatého Petra Apoštola podporujeme seminář v Zambii s více než stovkou seminaristů.

Na asijském kontinentu od nás dostávají pomoc semináře v Bangladéši s téměř čtyřmi stovkami bohoslovců. Ve všech případech se jedná o základní příspěvky na studium. Za finanční příspěvky a dary, za všechny oběti a modlitby a za oslavu Světového dne modliteb za misie všem ze srdce děkujeme!

Bronislava Halbrštátová

diecézní ředitelka PMD


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.