Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Jak pomáhají tříkrálové peníze


Datum:

Činnost Charity ve svém regionu dobře znáte.

Jak pomáhají tříkrálové peníze

Víte, jaké služby nabízí, možná znáte osobně i její pracovníky a možná i některé z charitních služeb využíváte buď vy sami, nebo někdo z vašich blízkých. Čemu prospěly a prospívají vaše peníze z Tříkrálové sbírky, můžete sami vidět a zažívat.

Na území královéhradecké diecéze jste v loňském roce pomohli přispět k celkovému výtěžku téměř 9,5 milionu korun. Velmi si vaší štědrosti ceníme a děkujeme vám.

Po stopách koledníků

Velké poděkování patří i všem králům, kteří na začátku ledna vyšli do ulic. Počasí v tuto dobu nebývá příznivé, kupř. v Náchodě byl kvůli námrazám a větru vyhlášen kalamitní stav. Přesto tamní tři králové statečně koledovali pro Dům na půli cesty, který pomáhá mladým lidem opouštějícím dětské domovy postavit se na vlastní nohy. Na zdravotní pomůcky a vybavení pro Charitní ošetřovatelskou a pečovatelskou službu vybírali koledníci z Pardubic, Ústí nad Orlicí, Chrudimi, Dolního Újezda, Hlinska, Litomyšle, Trutnova, Studence nebo Třebechovic pod Orebem. V Hradci Králové byly peníze použity například

na provoz a vybavení Poradny pro oběti domácího násilí a pro lidi v nouzi, v Ústí nad Orlicí na provoz Občanské poradny a na další služby zdejší Oblastní charity.

Od dětí po seniory

Oblastní charita Kutná Hora zisk z Tříkrálové sbírky rozdělila opravdu mezi všechny generace. Od Mateřského centra Kopretina přes předškolní klub v Čáslavi až po klub pro seniory. „V letošním roce byla a bude i v tom příštím hlavním záměrem Tříkrálové sbírky dostavba denního centra pro seniory,“ říká ředitel Oblastní charity Kutná Hora RNDr. Robert Otruba.

„Zatím jsme s klienty v pronajatých prostorách, ale na ten „náš“ vlastní klub se všichni už moc těšíme,“ dodává pan Otruba.

Na maminky s dětmi nebo děti a mládež nezapomněli v letošním roce ani v Charitách v Havlíčkově Brodě, Dvoře Králové n/L., Jilemnici nebo Přelouči.

Lidem s handicapem a nemocným pak přispívali lidé např. v Červeném Kostelci, v Nových Hradech, Poličce, Rychnově n/Kn. a v dalších městech a obcích diecéze. 

Tříkrálové peníze pomáhají také na Haiti a v Indii

Část výtěžku Tříkrálové sbírky 2010 věnovala Diecézní katolická charita

a Charity v královéhradecké diecézi také na pomoc obětem ničivého zemětřesení na Haiti (celkem 500 tis. Kč) a dále na

výstavbu domků pro chudé indické rodiny, které přišly o střechu nad hlavou při záplavách v indické Karnatace na podzim

2009 (celkem 250 tis. Kč).

Diecézní katolická charita HK z tříkrálových peněz podpořila také další projekty humanitární pomoci, projekty na pomoc uprchlíkům, půjčovnu pomůcek pro nemocné nevyléčitelnou Huntigtonovou chorobou a projekt dobrovolnictví v naší diecézi.

Za hvězdou naděje

„Jako každý rok budou koledníci rozdávat drobné dárečky pro dárce. Svoji tradici si získal i Tříkrálový koncert, který proběhne 2. 1. v Brně a v přímém přenosu jej odvysílá ČT,“ uvádí koordinátorka Tříkrálové sbírky Alena Lorencová, která zařizuje vše potřebné tak, aby i další, v pořadí jedenáctá, Tříkrálová sbírka proběhla ve všech Charitách hladce a bez komplikací.

Až zavoní vánoční cukroví, rozsvítí se stromeček a na obloze vyjde první hvězda, ať na vás všechny dýchne kouzlo Vánoc, radost z Jezulátka, narození Páně.

Můžeme v tyto dny vzpomenout i na ty, kteří Vánoce nemohou trávit v teple domova. Na ty, kteří i tuto dobu tráví v bolestech. Pomoci jim můžeme tak, že tříkrálovým koledníčkům otevřeme dveře, a náš dobrý skutek ve tvářích těchto lidí rozkvete.

Vlaďka Dobešová

LISTY


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.