Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Na Štědrý den do Kačerova v Orlických horách letos po jedenadvacáté


Datum:

21letá tradice v malé zapomenuté vesničce Kačerov v Orlických horách stojí za pozvánku:

Na Štědrý den do Kačerova v Orlických horách letos po jedenadvacáté

Na Štědrý večer ve 20 hodin v jejím kostele svaté Kateřiny rozsvítí všichni ochotní lidé stovku svící (není tam zavedena elektřina), mši  přijede sloužit farář z Rokytnice v Orlických horách, na klávesy zahraje koledy a se svou dcerou zazpívá místní chalupář. Ve svatostánku bývá vždy plno, přijíždějí rok co rok lidi z dalekého okolí, atmosféra je tajemná, zvlášť když z chaloupek svítí světýlka.  Záleží samozřejmě  na počasí -  stalo se totiž dvakrát za těch 21 let, že pan farář kvůli prudké vánici a závějím nedojel, a tak si lidé zazpívali sami a modlitbou se rozloučili.  Po takové mši svaté se pak přítomní sejdou v místní hospůdce U Nás na něco teplého, popovídají si, prostě zakončení je s pocitem slavnostně a pokorně prožitého svatvečera.

Jednolodní pozdně barokní kostel svaté Kateřiny s trojboce uzavřeným presbytářem, hranolovou věží a obdélnou sakristií z let 1796-98 vznikl na místě původní renesanční kaple. Vstupní portál je zdoben rokokovou kamenickou prací, interiér plochostropý, zařízení je pozdně barokní z konce 18. století a autorem obrazu na hlavním oltáři z roku 1860 je pravděpodobně Vojtěch Hellich (autor známého portrétu Boženy Němcové).  Za presbytářem stojí kamenný kříž z roku 1803 a kolem kostela najdeme zpustlý hřbitov s poškozenými náhrobky a sochami z 19. století. Do  60.  let  minulého století byla v tomto kostele byla mimořádně hodnotná památka – jesle, dílo vyspělých barokních  řezbářů. Nad svatostánkem se každoročně stavěla betlémská stáj  se  Svatou  rodinou,  Ježíškem  v  jesličkách,  třemi králi a pastýři.  Figury 70  až 90  cm vysoké  s polychromií doplňovala vlevo skupina  domů městečka Betlém s  nápadnou věží radnice. Jak už dříve  uvedl  rychnovský  historik  a  etnograf Rudolf Zrůbek,  mnohé figury řemeslníků se nedochovaly, a proto z obav před zcizením byly tyto jesle v 60. letech uloženy  a poté restaurovány v Okresním muzeu Orlických  hor. Nyní  jsou každoročně vystavovány  v katedrále  svatého Ducha  v Hradci  Králové.

Kačerov, který patří mezi nejlépe dochované celky roubené architektury v Orlických horách, vznikl pravděpodobně v souvislosti s přemístěním sklárny z nedaleké Kunčiny Vsi v druhé polovině 16. století. Unikátní je – od silnice stranou u šikmé cestičky do údolí – nádherná Melnického plastika Pieta. K hodnotě této lokality doplnil předseda sdružení Pavel Novák, že stavebně-historický posudek  z roku 2007, podporovaný vyjádřením územního pracoviště Národního památkového ústavu v Josefově, konstatuje, že Kačerov dnes představuje lokalitu jedinečného památkového významu, spolu se Šedivinami patrně nejlépe zachovaný vesnický celek v rozsáhlé oblasti Orlických hor a jeden z nejhodnotnějších ve východních Čechách.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.