Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hlas Studia Vojtěch zní také z Vysočiny


Datum:

P. Tomáš Rastislav Höger, OPraem. v současnosti působí jako farní vikář v Havlíčkově Brodě, do jeho správy patří také farnosti Pohled a Šlapanov.

Hlas Studia Vojtěch zní také z Vysočiny

Kromě toho je zaměstnán jako redaktor regionálního studia Proglasu, Studia Vojtěch. V krátkém rozhovoru naleznete zajímavosti ze zákulisí rozhlasového vysílání.

 

Jak se kněz stane redaktorem v rozhlase?

Již jako malý chlapec jsem se zajímal o rádiovou techniku a toužil jsem v rádiu pracovat. Načas se moje cesty ubíraly jiným směrem a stal jsem se řeholním knězem. Po vysvěcení jsem odešel do Říma studovat mediální komunikaci se zaměřením na rozhlas na salesiánské univerzitě. Mezitím jsem začal ještě externě spolupracovat s Českým rozhlasem, regionálním studiem v Jihlavě. V roce 2007 jsem narazil na inzerát, že rádio Proglas hledá redaktora pro regionální studio Vojtěch. Tak jsem to zkusil a vyšlo to.

Co všechno obnáší Vaše práce?

Společně s kolegou Vojtěchem Mackem z Hradce Králové máme přinášet zpravodajství z kulturních, společenských a duchovních akcí konaných v naší diecézi. Vojtěch Macek zpracovává spíše aktuální zpravodajství, já se zaměřuji na tvorbu rozsáhlejších reportáží, takzvaných „studiovek“. Většinou se jedná o rozhovory se zajímavými lidmi z celé diecéze.

Máte nějaký osvědčený způsob při shromažďování námětů?

Nemám jednoznačnou strategii. Osobnosti si vybírám na základě tipů svých známých či kněží, kteří mě upozorní, že v jejich farnosti působí někdo pozoruhodný. Řadu podnětů získávám také z četby novin a časopisů.

Jak velký prostor dostává ve vysílání Proglasu studio Vojtěch?

Nemáme přesně vymezený čas ani počet zpravodajských vstupů. Záleží na množství získaného materiálu. Zpravodajství z našeho regionu se ve vysílání objevuje téměř každý všední den. Jednou měsíčně, většinou poslední úterý, si můžete poslechnout moji 25minutovou relaci ze studia Vojtěch. Odhadem společně připravíme každý měsíc hodinu a půl vysílání z královéhradecké diecéze.

Luděk Bárta


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.