Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Koledníci Tříkrálové sbírky 2004 získali do kasiček přes 43 milionů korun


Datum:

Skupinky tříkrálových koledníků získaly do kasiček charitní Tříkrálové sbírky částku ve výši 43 195 123,90 Kč.

Koledníci Tříkrálové sbírky 2004 získali do kasiček přes 43 milionů korun

Vyplývá to z údajů, které mají k dispozici tříkráloví koordinátoři jednotlivých diecézích Charit (viz přiloženou tabulku). Tato částka však pravděpodobně ještě mírně vzroste o peníze zaslané na centrální sbírkové konto prostřednictvím "tříkrálových" složenek. Sdružení Česká katolická charita uspořádalo letos Tříkrálovou sbírku v celostátním měřítku již počtvrté. Letošní výtěžek je nejvyšší.

Počátkem ledna 2004 vyšly do ulic skupinky koledníků se zapečetěnými pokladničkami, aby do nich koledovaly na potřeby lidí v nouzi. V těchto dnech byly pokladničky úředně otevírány na obecních úřadech, jejich obsah sčítán a odesílán na centrální konto (369-369369369/0800 u České spořitelny Praha 1, variabilní symbol 777, při platbě složenkou, 3690369369369/0800, VS 777).  Na tomto účtu se zatím sešlo (stav z 20. ledna) 34 650 940 korun českých. Zasílání peněz z pokladniček na sbírkový účet stále pokračuje. Částka na centrálním kontě tedy ještě poroste a pravděpodobně mírně překročí nahlášený stav vykoledovaných peněz v jednotlivých diecézích (celkem 43 195 123,90 Kč) a to o peníze zaslané na centrální konto prostřednictvím "tříkrálových složenek" a finančních darů. Po sečtení budou odtud peníze rozděleny do míst, kde byly vykoledovány, na projekty diecézních Charit a na humanitární pomoc do zahraničí.

Celkový výtěžek Tříkrálové sbírky 2003 činil 42 793 616,80 Kč. Z této sumy byly podpořeny desítky projektů na pomoc matkám s dětmi v tísni, lidem s postižením, lidem v akutní nouzi a seniorům. Menší část sbírky putovala na humanitární pomoc do zahraničí.

Tříkrálová sbírka 2004 se v mnoha městečkách a obcích se stala společenskou událostí. Například v Pardubicích letos připravila oblastní Charita pro celý tříkrálový týden program skládající se z výstavy, přednášek, besed, koncertů či projekce filmů.


V některých městech a obcích bylo koledování doprovázeno slavnostním průvodem tří králů na koních k jesličkám. V Hodoníně bylo možné spatřit mudrce v koňském sedle. "Chtěli jsme obyvatelům připomenout, že tradice svátků Třech králů má své místo nejenom na vesnicích ale také ve městě," vysvětluje ředitel Oblastní charity Hodonín Václav Salajka.


Organizátory a účastníky letošní Tříkrálové sbírky potěšilo zjištění, že králové a královny byli mezi veřejností přijímáni mnohem vřeleji a srdečněji než loni. Zvláště na menších místech, kde se lidé znají, byli už očekáváni a mnohdy pohoštěni horkým čajem.


 Chřipková epidemie, která v závěru roku sužovala obyvatele České republiky, se nevyhnula ani koledníkům. Zvlášť na Plzeňsku, kde ačkoliv zorganizovali více center výběru než loni (loni 50, letos 56), počet přihlášených skupinek se markantně snížil, protože mnoho dětí onemocnělo. Výsledek sbírky pokládají Plzeňští vzhledem k okolnostem za velmi úspěšný.
 
Prostředky z Tříkrálové sbírky použijí Charity na předem schválené záměry. Mezi takové patří na území brněnské diecéze například rozvoj služeb pro lidi  v hospici sv. Josefa v Rajhradě, podpora  Oblastní charity Blansko na pomoc lidem v nouzi, rozšíření poradenských a humanitárních služeb pro cizince v břeclavském regionu a další. "Peníze Charita použije na stavbu hospice, financování terénní sociální práce s romskou komunitou, na krizovou pomoc ženám a matkám s dětmi a na přímou pomoc potřebným rodinám," uvedl tiskový mluvčí radnice v Meziříčí Josef Beneš.
 
Z Tříkrálové sbírky podpoří místní Charity například novou noclehárnu pro bezdomovce Betlém v Chebu, komplex charitních domů v Karlových Varech, Azylový dům pro matky s dětmi v Aši a jiné. Farní charita Děčín uhradí ze sbírky hlavně cestovné pro asistentky rodin s dětmi, potravinovou pomoc pro lidi bez domova a některé akce pro děti. V Hradci Králové a okolí sbírka přispěje lidem v nově otevřeném Středisku azylové péče pro muže.

Jan Oulík

tiskové oddělení SČKCH 

mobil: 603 895 984

 

Dagmar Volencová

tiskové oddělení SČKCH

mobil: 603 511 242


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...