Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Uskuteční se diecézní katechetické setkání


Datum:

V sobotu 22. ledna 2011 se uskuteční diecézní katechetické setkání zaměřené na téma Křesťanská iniciace v historii a dnes.

Uskuteční se diecézní katechetické setkání

Srdečně zveme kněze, pastorační asistenty, katechety i animátory společenství, kteří se systematicky nebo příležitostně věnují některé formě katechetické činnosti. V minulých letech se osvědčila společná návštěva kněží z farnosti spolu s katechetkami a katechety, velmi ji doporučujeme.

Téma diecézního setkání vychází z pastýřského listu českých a moravských biskupů, kteří na začátku postní doby vyhlásili čtyřletý pastorační program k 1150. výročí cyrilometodějské misie. Tento program je zaměřen na Písmo svaté (2010) a iniciační svátosti (Křest – 2011; Biřmování – 2012; Eucharistie – 2013).

Dopolední program bude věnován historii cyrilometodějské misie, a to v podání profesora PhDr. Miloslava Pojsla z Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Jeho přednášky budou doprovázeny bohatou obrazovou dokumentací. Účelem těchto přednášek bude uvést do problematiky na základě nejnovějších výsledků bádání a také s ohledem na tehdejší pastorační situaci a přínos bratří sv. Metoděje a Cyrila pro ni. Zájemci o toto téma se mohou zúčastnit i odpoledního semináře, který prof. Pojsl povede.

Po společné mši svaté a obědě, na který budou účastníci pozváni, se budou konat odpolední praktické semináře. Můžete si vybrat z této nabídky:

Seminář č. 1: Lectio divina, lektor doc. Petr Chalupa, Th.D. z CMTF UP v Olomouci

Lectio divina je cestou duchovního života založené na četbě, rozjímání a modlitbě biblických textů. Lze ji využívat soukromě, ve společenství nebo dokonce ve farnosti. Tento seminář je určen zejména zájemcům, kteří chtějí pokročit ve vlastním duchovním životě, s tím, že tímto způsobem mohou posílit své vlastní schopnosti pracovat s biblickými texty v katechezi a ve výuce náboženství. Lektor již vedl na našich setkáních několik seminářů, naposledy v roce 2009 o Desateru. Je ředitelem Českého katolického biblického díla, které se seminářům o práci s biblickými texty pravidelně věnuje.

Seminář č. 2: Podobenství v katechezi, lektor doc. Dr. Ludvík Dřímal, Th.D. z CMTF v Olomouci

Podobenství v evangeliích jsou zvláštním a pro katechetu náročným literárním druhem biblického textu, který je na druhé straně často využíván a oblíben. Právě při jejich výkladu se mnozí dopouštějí nepřesností a chyb. Účelem semináře je seznámit účastníky s typy podobenství a s úskalími jejich výkladu, a dále na několika vybraných ukázkách se seznámit s poselstvím podobenství, se situací, kdy je Ježíš používá apod. Lektor je účastníkům diecézních setkání známý z přednášek na katechetická témata i ze seminářů z práce s biblickými texty, na kterých se podílí také v Českém katolickém biblickém díle.

Seminář č. 3: Jak přistupovat k výchově víry mladých lidí, lektor ThLic. Jiří Pešek, administrátor farnosti Choceň

Dospívající a mladí lidé jsou zvláště citlivou skupinou pro první evangelizaci i pro katechezi. Nestojí o opakování příběhů a frází, které jim nic neříkají a které je neoslovují. Seminář má sloužit jednak k výměně zkušeností z katechetické práce s touto věkovou skupinou a jednak k hledání cest, jak ji srozumitelně a pravdivě oslovit. Zmíněno bude také téma inkulturace naší víry vzhledem ke způsobu života mladých lidí. Lektor semináře vystudoval katechetiku na Papežské salesiánské univerzitě v Římě.

Seminář č. 4: Práce s textem ve výuce náboženství a v katechezi, lektorka Mgr. Simona Kubová, metodička Katechetického a pedagogického centra v Hradci Králové

Při výuce náboženství a při katechezi je nedílnou součástí didaktická práce s příběhy, a to biblickými i jinými. V současné době je tzv. narativní rozměr katecheze v popředí zájmu katechetiků. Obecná didaktika nám může nabídnout řadu způsobů práce s textem, které mají sloužit především tomu, aby účastníci katecheze „vstoupili“ do textu, byli do něho „vtaženi“ a tak také byli schopni objevovat jeho poselství. Lektorka s účastníky semináře vyzkouší několik takových metod, které se uplatní při práci s mladšími i staršími dětmi.

Seminář č. 5: Cyrilometodějská tradice, lektor prof. PhDr. Miloslav Pojsl z CMTF UP v Olomouci

Seminář naváže na dopolední přednášky a bude veden dialogickou formou. Bude také prostorem k dotazům k této problematice.

Účast na seminářích č. 1 a 2 je omezena na 30 účastníků.

Časový rozvrh programu:

  •   9:00               Zahájení setkání modlitbou ranních chval

  •   9:30 – 11:45   Přednášky o cyrilometodějské tradici

  • 12:00 – 12:45   Mše svatá

  • 13:00 – 14:30   Polední přestávka s obědem, výstavka katechetických materiálů, neformální setkání při kávě

    • 14:30 – 16:00   Odpolední semináře

Místo konání: Budova Adalbertina, Třída ČSA 300, Hradec Králové (jedná se o tzv. „staré“ Adalbertinum u zastávky MHD „Adalbertinum“).

Přihlášky: e-mailem, sms zprávou, telefonicky nebo písemně na níže uvedené kontakty. Do přihlášky uveďte: Jméno oběd ANO/NE seminář č. X (vybrané číslo semináře). Oběd (jídlo) poskytujeme bezplatně, nápoje si účastník hradí sám. Přihlášky je nutné zaslat do 15. ledna 2011.

Kontakty: Katechetické a pedagogické centrum, Biskupství královéhradecké, Velké náměstí 35, 500 01 Hradec Králové; e-mail: kc [at] diecezehk.cz (kc[at]diecezehk[dot]cz); tel. (SMS): 737 215 335, 495 063 232.

ThLic. Ing. Marie Zimmermannová

vedoucí Katechetického a pedagogického centra


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.