Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vojenský kaplan v Solnici


Datum:

Podvečerní tzv. dětskou mši 13. ledna 2011 v kapli solnické fary sloužil tamní duchovní správce P. Jaroslav Axler a překvapivě s ním také trvalý jáhen Leoš Halbrštát,

Vojenský kaplan v Solnici

kaplan  43. výsadkového mechanizovaného praporu Chrudim.

Stalo se tak před jeho cestou do Afganistanu 8. února, kam  odlétá na šest měsíců jako  kaplan 7. kontingentu provinčního rekonstrukčního týmu Lógar, který organizuje humanitární pomoc pro tuto válkou postiženou zemi. "Bude to moje první zahraniční mise," dodal.

Kdo je tento kaplan? Nadporučík Mgr. Leoš Halbrštát (*1962  Rychnov nad Kněžnou), jeden z 22  duchovních v armádě, vystudoval v letech 1990-1994 katolickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, poté 15 let pracoval jako podnikatel a od roku 2009 je duchovním římskokatolické církve jako trvalý jáhen. S manželkou Bronislavou mají dospělé děti Bronislavu, Barboru, Bernadetu a Benedikta. Žije ve Slatině nad Zdobnicí.

Připomeňme, že devatenáct vojenských kaplanů Armády České republiky (dva byli na misích v zahraničí a jeden ve škole) přijelo v září 2009 do rychnovského kostela svatého Havla, aby se zde účastnili bohoslužby za vysvěcení svého dalšího kolegy Leoše Halbrštáta. Bohoslužbu vedl královéhradecký biskup Dominik Duka a synodní senior Joel Ruml z Ekumenické rady církví ČR. Vzácné hosty přivítal rychnovský administrátor Petr Stejskal, z jehož farnosti Leoš Halbrštát pochází.

PhDr. Josef Krám


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.