Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Český misionář Jan Nepomucký Neumann


Datum:

V souvislosti s modlitbami za nového diecézního biskupa chci připomenout jednoho možného přímluvce v nebi;

Český misionář Jan Nepomucký Neumann

významného českého misionáře působícího v Americe, od jehož narození v Prachaticích  uplyne 28. března 200 let.

5. ledna tomu bylo 151 roků co náhle jako biskup ve Filadelfii zemřel.  Jde o svatého Jana Nepomuckého Neumanna, pro něhož nebylo v Čechách, kde vystudoval teologii, žádné volné kněžské místo ve farnosti. Rozhodl se tedy, že zasvětí svůj život misionářské práci. Odjel do zámoří do Severní Ameriky, kde byl v roce 1836 vysvěcen na kněze.

Pomáhal sytit hlad dětí po pravdě. Vyučoval katechismu a s neúnavnou energií budoval soustavu katolického školství. Založil asi sto katolických škol, především pro vystěhovalce z Evropy. Kromě toho založil 80 kostelů. Zdůrazňoval hluboký význam svátostného smíření.  Měl blízko k nemocným a k chudým, byl přítelem hříšníkům.  Eucharistická oběť byla středem, zdrojem a vrcholem jeho misijního života.

Zaváděl čtyřicetihodinový výstav Nejsvětější svátosti oltářní jako účinný prostředek k tomu, aby se farnosti staly společenstvím víry a služby konané s láskou.  Láska znamenala pro něho dávání, úsilí a oběť. Milovat znamená dávat se druhým. Sv. Jan Neumann přijal tento Boží plán jako program svého života a je pro nás všechny v tomto směru věrným příkladem. V roce 1852 byl jmenován biskupem ve Filadelfii, kde velmi požehnaně působil až do své náhlé smrti. V roce 1963 byl prohlášen za blahoslaveného a v roce 1977 za svatého.

                                                                          duchovní otec Josef David, Chotěboř

 

Národní pouť ke sv. Janu Nepomuku Neumannovi – pozvání od biskupa Paďoura

České Budějovice, 5. ledna 2011, v den úmrtí sv. Jana Nepomuka Neumanna

Milí přátelé, drazí bratři a sestry,

již druhým rokem v naší českobudějovické diecézi slavíme významné jubileum svatého Jana Nepomuka Neumanna. V roce 2010 jsme si připomněli 150 let od jeho úmrtí a v roce 2011 budeme slavit 200 let od jeho narození. Narodil se v šumavském městě Prachatice, stal se knězem, filadelfským biskupem a ve své diecézi na americkém kontinentu dosáhl svatosti.

Při příležitosti narození tohoto významného prachatického rodáka Vás jako biskup diecéze, v níž se tento světec narodil, vyrostl, poznal své povolání a přes dobové obtíže na ně dokázal velkoryse odpovědět, srdečně zvu na národní pouť k sv. Janu Nepomuku Neumannovi.

Toto setkání vyvrcholí mší svatou, která se bude konat v Prachaticích v kostele sv. Jakuba v sobotu 18. června 2011 v 10 hodin. Žehnám Vám a upřímně se těším na setkání s Vámi se všemi. Bližší organizační informace naleznete na adrese http://www.bcb.cz.

+ Mons. Jiří Paďour, OFMCap.

biskup českobudějovický


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.