Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

ADVENT – VÁNOCE - NOVÝ ROK


Datum:

ve farnosti sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové nad Labem.

ADVENT – VÁNOCE - NOVÝ ROK

 

"Aby bylo pro lidi nebe otevřené, musíme mnoho pracovat ve farnostech...."

Tato poopravená slova německého biskupa dr. Aloise Schwarze se stala smyslem pastorační práce ve farnosti sv. Jana Křtitele na konci uplynulého liturgického roku a vstupu do roku nového - ROKU KŘTU a přípravy na velké Cyrilometodějské jubileum.

Naše tradiční POUŤ ZÁCHRANY MĚSTA se stala opravdovou důstojnou tečkou končícího se pastoračního roku. Při mši svaté v pátek 20. 11., v předvečer hlavního poutního dne, přijalo 50 seniorů z celé naší farnosti svátost nemocných. K dobré atmosféře, která se při poutní vigilii vytvořila, přispěla jako každý rok paní Marie Dittrichová svými písněmi, jimiž za doprovodu kytary vzdávala čest a chválu Panně  Marii. Sobotní poutní mši svatou celebroval P. František Beneš, litomyšlský děkan, za doprovodu Královédvorského chrámového sboru a orchestru pod řízením regenschoriho Víta Havlíčka. Kostel sv. Jana Křtitele byl zaplněn farníky z blízkého i vzdálenějšího okolí - všichni přišli splnit dávný slib našich předků a poděkovat Panně  Marii za zázračné zachránění města Dvora Králové před Švédy v roce 1634 (tradici poutí obnovil v roce 350. výročí záchrany města P. Josef Pleszczynski, MSF).

Celou dobu adventní a vánoční nás v tento krásný čas provázela v hojné míře hudba. O všech čtyřech adventních nedělích nabídla farnost sv. Jana Křtitele, ve spolupráci s občanským sdružením KLÍČ a Církví českobratrskou evangelickou řadu koncertů v rámci 3. ročníku festivalu duchovní hudby Královédvorský advent, pořádaného pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje, biskupství královéhradeckého a starostky města Dvora Králové. Pod chrámovou klenbou zazněly tóny hudby klasické i té novější v podání Dětského pěveckého sboru CARMINA z Turnova, sólistky  Markéty Mátlové a kytaristy Matěje Fremla, Královédvorského chrámového sboru  a orchestru či rodinného souboru JV collegium ze Semil, který  vystoupil o 2. neděli adventní ve sboru církve ČBE. Všichni účinkující byli o každé neděli odměněni bouřlivým potleskem vždy zcela zaplněného chrámu. Adventní, předvánoční a vánoční hudba zazněla ale také v řadě kostelů na vesnicích v okolí Dvora Králové. Na Chotěborkách to byl dětský sbor CANTELLA z Hradce Králové a houslový virtuos Jan Tomeš - tato akce byla doplněna živým betlémem na návsi a staročeským vánočním jarmarkem. V Choustníkově Hradišti v kostele Povýšení sv. Kříže na 80 přítomných se zaposlouchalo do velebných tónů varhan, které rozezněl profesor Václav Uhlíř a umocnil svou trubkou Karel Houdek. V opraveném kostele sv. Jana Nepomuckého v Huntířově účinkovali žáci LŠU ze Dvora Králové - komorní soubor Carpe diem a vokální duo Blue Flowers. V Kocbeři v kapli sv. Floriána se představila  skupina Oboroh, v Kuksu v kostele Nejsvětější Trojice v sobotním předvánočním odpoledni královéhradecký sbor Smetana přednesl Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby. Milovníci hudby měli skutečně z čeho vybírat - kdo některý z koncertů navštívil, rozhodně nelitoval. Stále platí, že "hudba otevírá lidská srdce" - a v čase adventním a předvánočním to platí určitě dvojnásob!

Vstupem do Štědrého dne byla vánoční slova děkana královédvorského P. Jana Czekaly, MSF, přednesená jako každý rok na městském hřbitově se vzpomínkou na ty, kdo s námi příchod Betlémského Dítěte již neoslaví a ke štědrovečernímu stolu nezasednou. I zde, v prostorách kaple, bylo možno shlédnout živý betlém, tentokrát vytvořený dětmi z Nízkoprahového centra Střelka ve Dvoře Králové.

Půlnoční mše svaté byly s časovým předstihem slouženy v Choustníkově Hradišti a na Chotěborkách  obě za početné účasti nejen našich farníků. V obou kostelích zazněly přede mší svatou koledy - v Ch. Hradišti v podání manželů Láskových s doprovodem varhan, na Chotěborkách je zazpívaly děti z farnosti.

V kostele sv. Jana Křtitele půlnoční mši svaté rovněž předcházelo zpívání koled v podání Královédvorského chrámového sboru a orchestru pod řízením Víta Havlíčka. Doprovodem slavnostní mše svaté byla v podání sboru II. česká mše půlnoční Jana Jakuba Ryby.

Slavnostně vyzdobené kostely se zářícími vánočními stromky a betlémskými jesličkami s narozeným Božím dítětem - to všem se stalo předmětem zájmu a obdivu četných návštěvníků, kteří sem zajdou pouze a jenom o Vánocích.

Na svátek Sv. Rodiny v kostelích po celé farnosti obnovila své manželské sliby a přijala požehnání řada manželských párů a celých rodin. Dárkem nejen pro ně byla v podvečer v chrámu sv. Jana Křtitele Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby v podání Královédvorského pěveckého sboru ZÁBOJ - tato tradice nebyla porušena ani o těchto Vánocích!

Vánoční období zakončila mše svatá ze svátku Křtu Páně se křtem malého dítěte a přijetím mladé ženy do katechumenátu.

Posledním z bohaté nabídky koncertů byl benefiční koncert v kostele sv. Jana Křtitele, pořádaný studentskou společností Smile Agency, ve spolupráci se Stacionářem pro zdravotně oslabené a tělesně postižené v Trutnově. Klienti stacionáře se rovněž představili jako účinkující a v jejich podání návštěvníci vyslechli koledy, zpívané s opravdovou radostí.

Tečkou za vánočními a novoročními svátky se stala i Tříkrálová sbírka, organizovaná místní Charitou - letos se s pokladničkami po městě a okolních vesnicích vydalo koledovat 49 skupinek. Koledníkům požehnal místní děkan P. Jan Czekala a úspěšné koledování popřála i starostka města pod vánočním stromem na Hankově náměstí.

TE DEUM, které zaznělo při mši svaté na poděkování za dobrodiní uplynulého roku v poslední prosincový den, na svátek sv. Silvestra, vyšlo z hloubi srdce nejen místních farníků, ale všech lidí dobré vůle, s kterými jsme se v uplynulých týdnech potkali.

                                                                                                                         P. Jan Czekala, MSF


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.