Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Za poučením se můžeme vydat do Třebechovic


Datum:

Místních poboček ČKA se v naší diecézi nachází celá řada, avšak málokterá z nich se může pochlubit tak bohatou činností, jako ta v Třebechovicích pod Orebem.

Za poučením se můžeme vydat do Třebechovic

Několik otázek jsem položil jednomu z ústředních členů Mgr. Petru Polehlovi, Ph.D.

Kdy vznikla vaše místní organizace a kdo ji založil?

Není tomu tak dávno, a přesto už je to více než pět let. Založilo ji několik přátel ze zdejší římskokatolické farnosti a sboru Českobratrské církve evangelické. Od začátku bylo jasné, že to bude dílo společné a v tom taky spočívá jeho „kouzlo“.

Kolik máte členů?

Teď přesně z hlavy nevím; asi kolem dvaceti. To ale není podstatné. Hlavní je, že jsou to členové velmi aktivní, a také, že se do organizace

přednášek zapojují i nečlenové. Nescházíme se zcela pravidelně, ale každý měsíc mimo prázdniny máme jednu přednášku.

Představíte pořádané aktivity?

Jádrem činnosti naší místní skupiny jsou přednášky. Po každé přednášce jsou všichni přítomní zváni k neformálnímu posezení, která bývají velmi zajímavá, zejména účastní-li se jich i přednášející hosté, což je téměř pravidlem. Občas pořádáme i komornější akce, třeba večer poesie, zapojujeme se do dalších akcí, pravidelně do kampaně Týden bez televize, v uplynulém roce jsme spolupořádali mezinárodní konferenci. Oblíbenou akcí je tzv. „Neakademické loučení s létem“ – táborák s živou hudbou.

Setkáváte se se zájmem obyvatel města?

Ve městě je poměrně velká nabídka kulturních programů, zejména hudebních, přesto se akce ČKA setkávají se značným ohlasem. Myslím, že typ programů, který nabízíme, dobře vyplnil volné místo v nabídce pro veřejnost. Na přednášky dojíždějí i lidé ze vzdálenějšího okolí, z Náchodska, Rychnovska i z Hradce Králové. Návštěvnost přednášek je celkem stabilní, a sice kolem 40 posluchačů.

Koho z významných osobností se Vám podařilo do Třebechovic přilákat?

Zahajující přednášky se ujal prof. Jan Sokol, tehdy bylo opravdu „narváno“. Velký úspěch měla rovněž přednáška biskupa Václava Malého nebo kněze a přírodovědce Marka Orko Váchy. Pro mě osobně byly velmi zajímavé přednášky prof. Jany Nechutové, naší přední odbornice na středověkou literaturu, nebo biblisty doc. Martina Prudkého, děkana ETF UK.

Jaké máte plány do budoucna?

Bez plánování to samozřejmě nejde; na jaro a léto připravujeme přednášky archeologa a historika doc. Petra Charváta O vzniku české státnosti nebo předního odborníka na islám prof. Luboše Kropáčka. Všechny srdečně zveme. Momentálně nemáme kapacitu na to, abychom činnost nějak výrazně rozšiřovali, ačkoli novým podnětům se rozhodně nebráníme.

Luděk Bárta


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.