Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Před 15 lety byl přijat první pacient do Hospice


Datum:

Uplynulo 15 let od zprovoznění 1. českého hospice v Červeném Kostelci,

Před 15 lety byl přijat první pacient do Hospice

které bylo významnou událostí v oblasti kvality péče o těžce nemocné. Hospic Anežky České byl slavnostně uveden do provozu 1. 1. 1996, kdy byl přijat první nemocný. Za 15 let posloužil více než 5 500 nemocným.

„V krátké době po zahájení provozu byl Hospic Anežky České doslova zavalen žádostmi o přijetí,“ vzpomíná MUDr. Marie Svatošová, zakladatelka

hospicového hnutí. „Důvodem bylo nejspíše hezké prostředí, zcela volný režim dne, neomezené návštěvy, zásadně nedirektivní přístup a partnerský vztah mezi personálem a nemocným, pro někoho i možnost účasti na bohoslužbách.“ Významného jubilea se zúčastnily další osobnosti, jako je RNDr. Jiří Stejskal, ředitel Diecézní charity HK, ing. Mgr. Miroslav Wajsar, ředitel Oblastní charity Červený Kostelec, MUDr. Jan Král, primář hospice, které se zasloužily o vznik hospice a stály na samém počátku.

Oslavy se nesly v duchu vděčnosti a poděkování všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli a podílejí na poskytování kvalitní hospicové péče v tomto zařízení. Hospic ožil bohatou účastí pozůstalých a zájemců z blízkého i vzdáleného okolí při neformálním setkání. „Snad se nám podařilo přítomným ukázat, že hospic není domem smutku, ale že zde bývá velice pěkná a radostná atmosféra,“ říká vrchní sestra Petra Nováková. Výrazem „Nevšední tváří radosti“ byla i putovní výstava fotografií Hannah Bartikové a Luboše Tona, která zachycuje obyvatele současných hospiců v kontaktních situacích. Při vstupu si vyzkoušeli děti i někteří odvážní dospělí symbolický „výstup po schodech do nebe“ – výstup po provazovém žebříku do 1. patra. Zaměstnanci a dobrovolníci připravili pro účastníky bohaté občerstvení a trhy na terase. Oslavy završil benefiční koncert J. M. Raka JEŽKOVY VWOČI. Benefici podpořila zdvojnásobením výtěžku Nadace Divoké husy a řada firem.

Eva Wagenknechtová, www.hospic.cz

A


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.