Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Obřad přijetí mezi kandidáty jáhenství a kněžství


Datum:

proběhl 30. ledna 2011 v Pardubicích.

Obřad přijetí mezi kandidáty jáhenství a kněžství

"V obřadu přijetí mezi kandidáty jáhenství a kněžství kandidát veřejně projeví vůli obětovat se vykonáváním této služby Bohu a církvi a také veřejně vyjádři vůli přijmout svátostné svěcení – (duchovní zasnoubení)"

(Apoštolský list papeže Pavla VI. - Ad pascendum)

Každá cesta má své milníky. I putování za Božím hlasem ke kněžskému svěcení takové "sloupy" bilancující zdolaný úsek trati a poskytující výhled do nadcházejících mil nabízí. Jedním z nich, dost možná nejvýznamnějším, je i obřad přijetí mezi kandidáty jáhenství a kněžství. Při něm se bohoslovci před společenstvím církve přihlásí ke svému rozhodnutí přijmout svátost svěcení a biskup jménem církve jejich rozhodnutí přijímá.

Jsem moc rád, že jsme tento obřad mohli spolu s Tomášem Enderlem prožít 30. ledna 2011 při farní mši svaté v Pardubicích. To totiž nebývá pravidlem. Rád bych poděkoval všem, kteří se na přípravě a průběhu této slavnosti podíleli, zvláště o. Antonínovi a dvornímu fotografu panu Pecnovi. Dovolím si prozradit, že po skončení bohoslužby nás čekalo ve farním sále bohaté a výborné pohoštění, za což patří dík především paní Pecnové. Po krátké procházce, jejímž cílem byl pardubický zámek následoval oběd v jedné z místních pizzerií – zde se sluší poděkovat o. biskupu Josefovi.

Slova: "Zde jsem!", kterými kandidáti odpovídají na výzvu, aby předstoupili před biskupa a stvrdili tak své rozhodnutí vytrvat na cestě ke kněžství, patří proroku Izaiášovi. Ten jimi odpovídá na Boží volání a hlásí se do Hospodinových služeb: "Pošli mě!" (Iz 6,8)

Stejnými slovy se také prorok Samuel třikrát hlásí u kněze Elího, aby na počtvrté, poté, co opět zaslechne Boží hlas volat své jméno, odvětil: "Mluv, Pane tvůj služebník poslouchá." (1 Sam 3,10)

Proto jsou oba na cestě za Božím voláním průvodci z nejpovolanějších. Jejich příklad odhaluje potřebnou cestovní výbavu: otevřené uši a odvahu podle zaslechnutého slova jednat.

Abychom obojímu dostáli, svěřujeme se do vašich modliteb a děkujeme za ně. Že jsme mohli dojít na své dosavadní cestě za Božím hlasem až k přijetí mezi kandidáty jáhenství a kněžství, je také díky nim.

Každá cesta má svůj milník, ale rozhodující je cíl.

 

Jiří Jakoubek

fotogalerie


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.