Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Charita pomáhá cizincům s podporou Evropské unie


Datum:

V letošním roce Diecézní charita Hradec Králové opět získala finanční podporu z fondů Evropské unie na dva projekty pomoci cizincům,

Charita pomáhá cizincům s podporou Evropské unie

které realizuje v rámci Poradny pro cizince a uprchlíky.

Projekt spolufinancovaný z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí je zaměřený na pomoc cizincům ze třetích zemí, tj. příslušníky států mimo země EU. Další projekt spolufinancovaný Evropským uprchlickým fondem se zaměřuje na pomoc žadatelům o udělení mezinárodní ochrany (dříve azylu).

Projekt „Poskytování asistenčních služeb cizincům ze třetích zemí“ zahrnuje sociální a právní poradenství, asistenci v záležitostech pobytu v ČR a také integrační kurzy češtiny pro cizince ze třetích zemí. Kurzy jsou bezplatné a probíhají se v sídle Diecézní charity na Velkém nám. 37 (pokročilí: PO 16:30 - 18:30, začátečníci: ST 10:00 – 12:00 a 17:00 – 19:00). Na kurzech si mají cizinci možnost osvojit základy češtiny a seznámit se s naší kulturou, aby se lépe zorientovali v životě v ČR. Tento projekt je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.

Další projekt „Právní a sociální poradenství a zdravotní asistence pro žadatele o udělení mezinárodní ochrany“ zahrnuje poradenství, asistenci při jednání na úřadech a nově také zdravotní asistenci žadatelům o udělení mezinárodní ochrany (dříve azylu). „Nově cizince informujeme o systému zdravotní péče v ČR. Když je potřeba, zprostředkujeme cizincům kontakt na lékaře a poskytujeme jim asistenci při jednání se zdravotnickým zařízením. Doprovázíme cizince v případě návštěvy u lékaře a jsme schopni zajistit i tlumočení“, vysvětluje ing. Jan Kočí, vedoucí Poradny pro cizince a uprchlíky při Diecézní charitě Hradec Králové. Tento projekt spolufinancuje Evropský uprchlický fond.

Poradenské služby jsou poskytovány bezplatně ambulantní a terénní formou. V uplynulém roce využilo služeb poradny 274 cizinců z více než 40 zemí, nejčastěji z Ukrajiny, Mongolska, Ruska, Běloruska nebo Arménie. Sociální a právní poradenství poskytují pracovníci poradny také žadatelům o azyl přímo v Pobytovém středisku MV ČR v Kostelci nad Orlicí, kde pro ně také organizuje zájmové aktivity. Vloni vyhledalo služby poradny téměř 300 žadatelů o azyl, kteří k nám přišli nejčastěji ze zemí bývalého Sovětského svazu, Mongolska nebo afrického Konga.

Kontakt: Poradna pro cizince a uprchlíky, Velké nám. 37, Hradec Králové, tel. 495 063 135, email: poradna.cizinci [at] hk.caritas.cz (poradna[dot]cizinci[at]hk[dot]caritas[dot]cz). Více také na www.hk.caritas.cz.

Kontakt:

Jana Karasová

propagace a tisk

tel.: 495 063135, 731 402 274

jana.karasova [at] hk.caritas.cz (jana[dot]karasova[at]hk[dot]caritas[dot]cz)


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.