Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Český chlapecký sbor pomůže Japonsku


Datum:

20. dubna 2011 v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové. Výtěžek bude věnován Armádě spásy.

Český chlapecký sbor pomůže Japonsku

 

Co spojuje trenéra asijské hokejové ligy a sbormistra chlapeckého sboru? Tragédie, která před několika dny postihla Japonsko, a silný rodinný příběh s dobrým koncem. Trenér korejského týmu Anyang Halla Patrik Martinec se kvůli hokeji ocitl v epicentru katastrofy, jeho bratr Jakub Martinec nyní podpoří se svým Českým chlapeckým sborem sbírku pro Japonsko pořádanou Armádou spásy.

 

Trenér Patrik Martinec byl se svým týmem v den katastrofy na cestě do Japonska, kde se mělo konat finále asijské hokejové ligy. Hodinu před zemětřesením přistával na letišti v Sendaji. "Dosedli jsme, nasedli do autobusu a potom jsme se dozvěděli, že letiště zmizelo," uvedl bývalý hokejový hráč a dlouholetý sparťan pro server Novinky.cz. Tragédii přitom unikl doslova o vlásek. Výprava totiž nestihla dojet do města a zastavila se na oběd v motorestu.

 

Rodina v Čechách sledovala Martincovu cestu v Japonsku s napětím. "Nejdříve jsme vůbec neměli od bratra žádné zprávy, jen z médií a z internetu jsme věděli, že neštěstí postihlo i oblast, kam cestoval," říká nejmladší z trojice sourozenců Martincových, umělecký vedoucí Českého chlapeckého sboru z Hradce Králové, Jakub Martinec. "Všem nám spadl kámen ze srdce, když jsme se dozvěděli, že je bratr v pořádku. Týmu se podařilo později odletět zpět do Koreje z japonské Fukušimy, naštěstí ještě před výbuchy v elektrárně. Celé hokejové finále bylo pochopitelně přesunuto, a proto už se moc těším, že se s bratrem uvidím příští týden v Čechách," dodává sbormistr.

 

Šťastný konec inspiroval produkčního Českého chlapeckého sboru Martina Sedláčka a Vladimíra Kalinu, ředitele společnosti Pueri Auri, která sbor zřizuje, k iniciování pomoci pro postižené japonské souostroví. "Se sbírkami a charitativními akcemi se roztrhl pytel. Proto jsme nechtěli zakládat vlastní sbírku, ale prostřednictvím našich koncertů oslovit diváky, kteří by byť i sebemenším darem přispěli na konto některé z již existujících seriózních sbírek na pomoc Japonsku. Pomoci totiž není nikdy málo a do podobné situace se může dostat každý z nás," říká Vladimír Kalina.

 

"Se souhlasem předsedy správní rady naší obecně prospěšné společnosti jsme oslovili Armádu spásy, u které víme, že vybrané peníze dostanou ti, kteří to potřebují. Jsme rádi, že Armáda spásy naši nabídku přijala a výtěžek sbírky jí budeme moci předat na koncertě, který se bude konat ve středu 20. dubna 2011 v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové společně s irskou sopranistkou Catherine Redding, Filharmonií Hradec Králové a dirigentem Andreasem Sebastianem Weiserem. Slavnostní velikonoční koncert tak získá další rozměr," dodává Vladimír Kalina.

 

"S tajemnicí národního velitele Armády spásy Pavlou Vopelákovou jsem se setkal loni na podzim, kdy jsem vedle Ilony Csákové a dalších umělců vystupoval na koncertě v pražské Lucerně u příležitosti 20. výročí působení této organizace v novodobých dějinách Česka. Těší mě, že budeme moci na tuto spolupráci navázat a naši zpívající chlapci pomohou svým uměním této dobrévěci," uzavírá Jakub Martinec.

 

převzato z www.okolohradce.cz/


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.