Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Novéna o křtu


Datum:

Novéna je starý a osvědčený způsob přípravy na významnou duchovní událost.

Novéna o křtu

Po dobré zkušenosti s novénou před návštěvou Benedikta XVI. v ČR rozhodla Česká biskupská konference použít novénu také při přípravě na cyrilometodějské výročí.

Toto výročí je nejenom příležitostí připomenout významnou historickou událost. Je to veliká šance vrátit se ke kořenům naší křesťanské, kulturní a státní identity. Brožurka Novéna o křtu přináší materiál pro pochopení křtu a jeho zlomového významu v životě křesťana. O tom také pojednává text prof. P. Petra Piťhy, který přinášíme.

 

 

Zamyslet se nad vlastním křtem

"Cyrilometodějská misie znamenala totiž radikální změnu životního stylu – pokřestění, počátek písemně zaznamenávané kulturní tradice, a provedla právní zarámování rozsáhlého území jako rovnocenného státního útvaru v Evropě.

 

Z hlediska "vnitřního" života církve jde na prvém místě o upevnění identity křesťana. Ta se u každého opírá o zásadní moment biografie, kterým je přijetí křtu, jímž jsme uvedeni do společenství církve a do jednoty s Ježíšem Kristem.

 

Řekl bych, že všechny hovory o křesťanské identitě, autentičnosti, věrohodném svědectví a evangelizaci se nutně musí dotknout problému, jak dalece jsme pochopili obsah a význam křtu. Nejde přitom jen o jeho zcela formální přijímání, jehož svědky často jsme. Jde také o důsledné budování křesťanské osobnosti, které nejednou opomíjíme.

Tato brožurka není chápána jako katechetické poučení, je to výzva k samostatné práci na sobě samém. Do centra zájmu je postaven křestní slib, který každoročně obnovujeme na Bílou sobotu. Je součástí smlouvy mezi Bohem, který nám poskytuje ochranu a nabízí spásu, a námi, kteří se odříkáme zla a vyznáváme Boží suverenitu. Z toho pak vycházejí úvahy o našem postavení ve světě poškozeném hříchem, v prostoru okupovaném Božím odpůrcem. V úvahách o tomto postavení křesťana – obhájce Božího království přestává jít o vnitřní záležitost církve, ale jde o věc veřejnou, tj. společenskou.

 

Docela zajímavou linii novény tvoří myšlenka, že práce na kvalitě vlastního života je výsostně altruistická záležitost a že pod kbelík ukrytá svíce musí zhasnout, nebo to, že neslaná sůl se sice nemusí obávat odhalení a útoku, ale k ničemu se nehodí."

 

prof. P. Petr Piťha, vyšlo v Katolickém týdeníku, upraveno

 

 

Novéna o křtu

Modlitby k novéně o křtu


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.