Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

První workshop na téma sociální rehabilitace v Hradci Králové


Datum:

Ve dnech 5. - 8. dubna 2011 se v Domě Matky Terezy v Hradci Králové uskuteční první mezinárodní workshop v rámci projektu Oblastní charity Hradec Králové.

První workshop na téma sociální rehabilitace v Hradci Králové

Projekt, který byl zahájen 1. října minulého roku, je zaměřen na výměnu zkušeností se zahraničními partnery. Hlavním tématem prvního pracovního setkání bude služba sociální rehabilitace pro lidi bez domova, lidi dlouhodobě nezaměstnané a těžko zaměstnatelné. Projekt je podpořen z globálního grantu CZ.1.04/5.1.01 Mezinárodní spolupráce v rámci OP LZZ.

Zahraničními partnery projektu jsou Charita Magdeburg (Německo) a Institut Krista Velekněze, o.s., Žakovce (Slovensko), kteří mají již bohaté zkušenosti se sociální rehabilitací lidí bez domova,dlouhodobě nezaměstnaných a těžko zaměstnatelných z důvodu různých handicapů (výkon trestu, žádná nebo nízká kvalifikace, závislosti, zdravotní stav apod.), ale také se sociálním podnikáním.

Tématem prvního workshopu bude vzájemné seznámení se všech tří partnerů, prezentace činnosti, vstupní informace o sociální rehabilitaci, a to včetně jejího legislativního zakotvení v jednotlivých zemích, popis cílových skupin této služby a výměna zkušeností z práce s nimi. Jedním z výstupů celého projektu Oblastní charity Hradec Králové bude kompletní metodika pro tuto službu zpracovaná v souladu se standardy kvality sociálních služeb. Takže předmětem partnerů bude mimo jiné i diskuse nad problémovými místy v dosud vytvořených metodických postupech.  

Pracovní tým Oblastní charity Magdeburg povede její ředitel Hans Könecke, tým IKV Žakovce jeho statutární zástupce PhDr. Ing. Pavol Vilček. Hosté si v rámci setkání prohlédnou Dům Matky Terezy – středisko sociálních služeb pro lidi bez domova, navštíví také Domov pro matky s dětmi, případně některé z dalších středisek organizace. V průběhu jednání je pozdraví také náměstek primátora pro školství, sociální věci, zdravotnictví a životní prostředí Bc. Leoš Kučera a ředitel Diecézní katolické charity Hradec Králové RNDr. Jiří Stejskal.

"Sociální rehabilitaci se v Domě Matky Terezy již věnujeme nějakou dobu, ale v některých situacích si nejsme zcela jisti postupy a také hledáme další možnosti práce s naší cílovou skupinou. Do spolupráce se zahraničními partnery vkládáme naději, že se ze zkušeností druhých poučíme, získáme nové podněty, inspiraci, a což je hodně důležité, zpětnou vazbu na naši dosavadní činnost a na aktualizova-nou metodiku této služby" - sdělila vedoucí Domu Matky Terezy Dana Pechová.

Bližší informace o celém projektu: Ing. Aneta Maclová,

och [at] hk.caritas.cz (495 516 098, )och [at] hk.caritas.cz (och[at]hk[dot]caritas[dot]cz)

Tisková zpráva

                                              


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.