Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Objevme krásu podkrkonošského baroka


Datum:

Výstava Architektonické plány J. L. von Hildebrandta a J. J. Aichbauera v Krkonošském muzeu od 18. 3. do 2. 5. 2011.

Objevme krásu podkrkonošského baroka

Od pátku 18. března se můžete vydat do Jilemnice na výstavu Architektonické plány J. L. von Hildebrandta a J. J. Aichbauera. Výstava v Krkonošském muzeu je připravena k letošnímu 275. výročí vysvěcení jilemnického kostela sv. Vavřince.

Dosud spíše zapomenutý architekt Aichbauer byl přitom velmi nadaným umělcem a příslušníkem slavné rodiny Dientzenhoferů. Jednalo se o nevlastního syna Kryštofa Dientzenhofera, a tedy bratra proslulého Kiliána Ignáce Dientzenhofera, měl být žákem jiného velikána té doby rakouského architekta Johanna Lucase Hildebranta. Podle jeho projektu byl postaven Buquojský palác v Praze, podílel se na úpravách kostela v pražské Loretě a realizoval řadu staveb na panstvích rodu Harrachů, mimo jiné právě kostel sv. Vavřince v Jilemnici. Jak prozradil

ředitel muzea Jan Luštinec, v první polovině 18. století provedl hrabě Tomáš Alois Raimund Harrach reformu farní správy na svém panství. Obnovil řadu far a původní kostely, často skromných rozměrů, nechal přestavět a rozšířit. Tehdy vzhledem k celkové prosperitě panství došlo k prudkému nárůstu počtu obyvatel. Jako vynikající znalec umění se v případě jilemnického kostela obrátil poprvé na Kiliána Ignáce Dientzenhofera, ale ten odmítl z důvodů svého značného pracovního vytížení.

Hrabě nechtěl čekat a svěřil stavbu Aichbauerovi. Kostel sv. Vavřince má jistou vznosnost, ale zároveň velice dobře zapadne do prostředí, pro které je určen. V podhorské Jilemnici panují v zimě poměrně náročné klimatické podmínky, a tak je kostel členěn tak, aby neměl přílišné úniky tepla. Z odstupu času se ukazují také jeho estetické kvality a patří k nejušlechtilejším barokním interiérům v podhůří Krkonoš.

„Výstavu jsme rozdělili na dvě části. V budově čp. 1, dříve úřednickém zázemí zámku, se návštěvník dozví řadu podrobností života a díla J. J. Aichbauera a J. L. Hildebranta, který také v severních Čechách působil, připomeňme poutní chrám v Jablonném v Podještědí. Druhá část se bude týkat místních památek z Jilemnice a okolí. Představí se dosud nevystavované archiválie jako prospekt jilemnických varhan z roku 1766 nebo manuál, který se používal při stavbě kostela. Na něm je zajímavé, že je v něm zaznamenána do všech podrobností spotřeba materiálu včetně hřebíků. Opomenuty nezůstanou barokní plastiky z Jilemnice a okolí, či soubor ornátů z Horní Branné. Chceme se také věnovat postavě iniciátora celého projektu hraběte Tomáše Aloise Raimunda Harracha a přiblížíme také jiného majitele jilemnického panství, kardinála Arnošta Vojtěcha Harracha, který v 17. století prosadil zřízení královéhradecké diecéze,“ prozradil hlavní lákadla výstavy Jan

Luštinec.

Připomeňme, že na návštěvu muzea budete mít čas do 2. května, kdy tato expozice skončí. Letos se však ještě mohou návštěvníci muzea v Jilemnici těšit na výstavu představující dějiny čokolády a vzhledem k výročí 70 let úmrtí významného českého krajináře Františka Kavána také na nové uspořádání jeho galerie.

Luděk Bárta


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.