Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Obyčejně neobyčejný intr


Datum:

Církevní domov mládeže v Hradci Králové - Kuklenách.

Obyčejně neobyčejný intr

„Slušní mladí lidé? Ti už dnes nejsou!“, tvrdil mi nedávno v trolejbuse jeden mládenec, s kterým jsem se dala do řeči, protože mi příliš křičel do ucha ve snaze komunikovat s kamarádem na druhém konci dopravního prostředku. Odporovala jsem, že jich znám spoustu, na což reagoval jiný chlapec: „To leda ti věřící, ti jsou slušní!“ Tato hláška mě zahřála u srdce, ale odporovala jsem dále: znám totiž i nevěřící slušné mladé.

Jedním z míst, kde slušné mladé lidi potkávám, je Církevní domov mládeže (CDM) v Hradci Králové – Kuklenách. Většinou tu tedy potkáme jen děvčata, protože chlapci zde „na intru“ nejsou, přijdou jen při příležitosti nějaké akce. Když vejdeme do budovy – bývalého minoritského kláštera, který Josef II. zrušil a nyní tu působí sestry salesiánky – upoutá nás nápis na stěně: Kde lidé žijí nejen spolu, ale jeden pro druhého, tam je i ten nejchudší příbytek útulným domovem. „Pro každý rok zvolíme nějaké motto, které nás provází,“ vysvětluje jedna ze sester. „Letos jsme na seznamovacím setkání na začátku školního roku vyprávěly příběh o chudých snoubencích, kteří poprosili svatební hosty, aby každý přinesl trochu vína, které se nalije do sudu a z něj že se pak bude čepovat během svatební hostiny. Hosté si řekli, že jedna sklenka vody se v množství vína ztratí, a výsledek byl, že v sudu byla čistá voda. Protože nechceme, aby náš život tady byl ´vodový´, uvažovaly jsme společně, co do něj vložíme.“ Kolem nápisu jsou z papíru vystřižené kapky, na které obyvatelky domu napsaly, co chtějí do vytváření společného domova přinést: radost, lásku, úsměv, porozumění ostatním, veselé pozdravení po ránu, přátelství, ochotu pomoci...  Dalo by se říci, že ochota angažovat se nějak pro druhé, pro hezké prostředí a vztahy, je jedním z důležitých  kritérií pro přijetí do CDM. Nemá to být anonymní ubytovna. K tomu napomáhá i skutečnost, že ubytovaných je jen něco přes čtyřicet. „Líbí se mi, že se tu známe, že kolem sebe nechodíme jako cizí lidé, když se potkáme v MHD, víme, že k sobě patříme,“ říká jedna z ubytovaných. „Když někdo něco neví, druhý mu s tím poradí. Snažíme se k sobě chovat fakt hezky,“ charakterizuje kulturu vztahů na CDM další dívka.

Salesiánský výchovný styl, založený na rozumu, laskavosti a náboženství, se zde snaží uplatňovat sestry salesiánky, jedna laická vychovatelka i další spolupracovníci. Kdosi dobře vystihl, že vychovatelna tu není nějaká kancelář, ale spíš „obývák“, kde často najdeme sedět několik děvčat v rozhovoru s vychovatelkou. „Když přijdeme ze školy, někdo se na nás směje, zdraví nás, ptá se, jak jsme se měly a tak,“ chválí si jedna studentka. Vychovatelna se také občas promění v tvořivou dílnu, kde vznikají adventní věnce, zdobí se perníčky apod. Volný čas mohou děvčata trávit i při sportovních, hudebních a jiných kulturních aktivitách. Studium se ale nesmí zanedbat; dívky oceňují, že na něj mají klid a také pomoc sester s učením. „Záleží nám na všestranném rozvoji děvčat, proto je vedeme i k tomu, aby si uměly uklidit, byly zodpovědné, plnily své povinnosti a řádně se domlouvaly např. o tom, kdy tu budou nebo nebudou. To jsou trochu ´méně populární´ záležitosti,“ usmívá se jedna sestra. „Pak také chceme, aby tu dívky našly podmínky pro svůj duchovní rozvoj. Nabízíme, motivujeme, ale nenutíme. Ve věku našich studentek se člověk často hledá, musí dojít k osobnímu přesvědčení.“ Hodně je také důležité, co si mladí předají sami mezi sebou. Proto se sestry snaží, aby tu bylo dobré prostředí, aby člověka ´vtáhlo´ a táhlo vzhůru. Dívkám se nabízí modlitba, každý týden je pro ně mše, mají přístup do kaple. Chválí si také různé přednášky, které se zde občas konají.

Z praktických věcí studentky oceňují příjemné prostředí, možnost připojení na internet, blízkost zastávky MHD s dobrým spojením do centra, zahradu, blízkost obchodu, klavíry v domě, ... V podstatě docela obyčejné věci. „Občas se tu dějí i věci neobyčejné, když vám člověk před očima rozkvete – ale o tom se nedá moc vyprávět,“ komentuje jedna sestra to, co patří k největším radostem tohoto domu. Boží milost tu působí. Vyžaduje to mít pro mladé čas, věnovat se jim individuálně. Stojí to ale za to.

 

Marie Vavříková

CDM ubytovává přednostně studentky gymnázií, středních škol, odborných učilišť a vyšších odborných škol, doplňkově i vysokoškolačky.

Kontakt: Církevní domov mládeže, Denisovo nám. 172, 500 04 Hradec Králové; e-mail: cdihk [at] volny.cz (cdihk[at]volny[dot]cz), tel. 731 625 923, 495 538 463 (sestra Markéta Hanáková - ředitelka)


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.