Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zemřel vídeňský kardinál König


Datum:

Kardinál Franz König zemřel ve věku 98 let v sobotu 13. 3. ve Vídni.

Zemřel vídeňský kardinál König

Zádušní mše a pohřeb kardinála Königa se uskuteční 27. 3. od 13:00 hodin ve vídeňském dómu sv. Štěpána.

"Jeho svědectví Kristovu evangeliu a oddanost míru a usmíření zářila daleko za hranice jeho rodné země," napsal v reakci na zprávu o úmrtí kardinála Königa papež Jan Pavel II.

Franz König se narodil v roce 1905. Ve svých 28 letech byl vysvěcen na kněze, v roce 1952 byl jmenován biskupem v Sankt Pölten a v roce 1956 vídeňským arcibiskupem. O dva roky později ho papež Jan XXIII. jmenoval kardinálem.

Kardinál König věnoval velké úsilí podpoře křesťanů ve východní Evropě v době komunistické diktatury, byl jedním z aktivních protagonistů zasedání 2. vatikánského koncilu a podle autobiografie Jana Pavla II. sehrál důležitou roli i při volbě současného papeže. Rakouský kardinál patřil rovněž k výrazným postavám ekumenického hnutí, zejména pak ve vztahu katolické církve s církvemi pravoslavnými.

Kardinál Franz König je rovněž autorem významných vědeckých publikací - "Christus und die Religionen der Erde" (Kristus a světová náboženství) a "Religionswissenschaftliches Worterbuch" (Slovník dějin náboženství).


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...