Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kateřina Lachmanová: Dvojí tvář lenosti


Datum:

Přednáška v rámci středečního setkávání vysokoškoláku v Novém Adalbertinu: Křesťanský studentský klub SALAŠ.

Kateřina Lachmanová: Dvojí tvář lenosti

Vrcholí doba postní, a tak i „salašníci“ zvážněli, aby se postavili čelem všem pokleskům a hříchům, kterých se dopouštějí. A protože lenost je u studentů možná ten nejčastější, pozvali jsme si odbornici na slovo vzatou teoložku a psycholožku Kateřinou Lachmanovou, mimo jiné autorku knížky Dvojí tvář lenosti, která nám na příhodných ukázkách z bible ukázala, jak závažná otázka lenost je.

Lenost, jakožto jeden z hlavních hříchů, totiž „nikdy nechodí sama“, a vážou se na ni další hříchy jako lež, podvod, malomyslnost nebo hypochondrie, a to vše vede k rozkladu osobnosti. Náš host výstižně přirovnal lenost k parazitu na životě, kvůli kterému přichází člověk o milosti, které se nám zdarma od Pána dostávají. Lenost totiž neznamená jen nepořádek v pokoji či odložená seminárka, znamená to rezignovat na poslání, které od Boha máme. Pokud nás tento hřích ovládá, nemůže již svůj život odevzdat Bohu a prožívat věci do jejich pravé hloubky. Zmínka padla samozřejmě i o tzv. studentském syndromu odkládaní úkolů, které nám zdánlivě usnadňuje život. Každý, kdo se řídí heslem „Co můžeš udělat dnes, odlož na pozítří, a máš dva dny volna.“ však dobře ví, že neustálé kupení úkolů nám spíše problémy prohlubuje. Lenochem „vizionářem“ zase nazývá Kateřina Lachmanová toho, kdo neustále hovoří o velkých plánech, ani jeden z nich však nedotáhne do konce. Jak závažným problémem lenost může být, nám Kateřina ukázala na několika příbězích manželských párů nebo partnerů, které neschopnost sebeovládání nakonec zcela rozdělila.

A jaká je druhá tvář lenosti? Ta se týká lenocha aktivního, který se věnuje tolika věcem najednou, že na ty skutečné a hodnotné zapomíná, a vede to až k naprostému překopání životních priorit. Jak říká sv. Ignác: „Loď, která míří ke všem břehům, nedorazí k žádnému.“

A protože na boj se zlem je člověk slabý, v závěrečné modlitbě jsme se obrátili o pomoc na našeho Pána slovy, které se kněz modlí při každém slavení Eucharistie: „..dej našim dnům svůj řád a mír…“.

Lída Dršková

 

               


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.