Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hnutí Pro život ČR ke Dni nenarozených dětí


Datum:

Praha, 19.3.2004

Hnutí Pro život ČR ke Dni nenarozených dětí

Hnutí Pro život ČR v rámci své preventivní činnosti rozeslalo na výchovné a vzdělávací instituce v ČR několik tisíc videokazet „SVOBODA VOLBY“ se záznamem výkonu umělého potratu v prvním trimestru těhotenství. Tato forma osvěty je chápána jako příspěvek ke „Dni nenarozených dětí“, který letos připadá na čtvrtek 25. března.

V rámci každoroční březnové informační kampaně rozeslalo občanské sdružení Hnutí Pro život ČR videozáznam výkonu umělého potratu. Videokazety byly zaslány na více než 4000 institucí, které mají v rámci své činnosti na starost výchovu a vzdělávání dětí a mládeže, a dále na všechna pracoviště odborů sociálních úřadů a do všech azylových domů.

Dokument obsahuje zobrazení výkonu umělého potratu do 12. týdne těhotenství, který lze v České republice podstoupit na žádost od šestnácti let věku (a to i bez souhlasu rodičů). Je zde zachycena přípravná fáze pacientky, vlastní výkon a zbylé tkáně po zákroku. Ve dvou několikasekundových záběrech je zachyceno i tělo plodu z vyvolaného potratu do 24. týdne těhotenství. Do této doby může v České republice tento zákrok podstoupit žena v případě zdravotních komplikací či v případě podezření na zdravotní postižení dítěte.

Vzhledem k obsahu videokazety upozornilo Hnutí Pro život ČR, že záznam není určen přímo klientům, kteří se na dané instituce obracejí a mohou být v psychické tísni. Dále upozorňuje ředitele škol, že videokazeta není v žádném případě vhodná pro studenty mladší šestnácti let. U nich Hnutí Pro život ČR doporučuje primárně pozitivní formu osvěty.

Videokazeta je určena pro sebevzdělávání odpovědných pracovníků a pedagogů, kteří mají zpravidla o problematice jen kusé informace. Spolu s videokazetou byly zaslány i další materiály a s institucemi je i následně udržován kontakt.

Bližší informace: Hnutí Pro život ČR, Zdeňka Rybová, 736 766 660, zdenka.rybova [at] prolife.cz (zdenka[dot]rybova[at]prolife[dot]cz), http://prolife.cz/


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...