Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Ministr Karel Schwarzenberg navštívil Denní centrum domácí péče v Gruzii


Datum:

které vybudovala Charita Česká republika.

Ministr Karel Schwarzenberg navštívil Denní centrum domácí péče v Gruzii

Ministr zahraničních věcí CR Karel Schwarzenberg během své oficiální navštěvy Gruzie včera (12. 5.) navštívil Denní centrum domací péče ve měste Gori, které vybudovala Charita Česká republika.
 

Pan ministr se setkal s patnactičlennýym týymem, složenýym ze sedmi zdravotních sester, dvou lékařek, psycholožky, čtyř dobrovolnic a projektové manažerky. Ministra Schwarzenberga doprovázel velvyslanec České republiky v Gruzii, pan Ivan Jestřáb, a v Denním centru ho přivítal také zástupce města Gori, pan Zviad Khmaladze.


"Našimi klienty jsou lidé přestárlí, chronicky nemocní, postižení a osamoceni. Službami, které nabízíme, se snažíme tyto lidi osamostatnit v nejvyšši možné míře a umožnit jim zůstat v domácím prostředí. Hospitalizaci si většina z nich nemůže dovolit, pečovatelské domy či léčebny pro dlouhodobě nemocné v zemi neexistují," přiblížila situaci Sylva Horaková, programová manažerka pro jižní Kavkaz, která v regionu pracuje již čtvrtý rok. "Plánujeme rozšírení poskytovaných služeb i do denního centra, které by sloužilo i k rehabilitačním a sociálním aktivitám," dodává.


Ministr zahraničních věcí ČR navštívil i klienty zapojené do projektu domácí péče ve vesnici uprchlíků, která byla vystavena po posledním ozbrojeném konfliktu s Ruskem v roce 2008. Zde ho čekal gruzínský ministr pro vnitřní uprchlíky pan Koba Subeliani, který poděkoval za podporu a dlouhodobou pozornost, kterou Česká republika Gruzii věnuje. "My sice poskytujeme finanční podporu, zásadní úlohu v tomto konkrétním případě hraje zdravotnický tým, který tuto záslužnou práci odvádí," dodal ministr Schwarzenberg.


Projekt domáací péče probíhá v rámci programu rozvojové spolupráce České republiky v Gruzii od června 2009. V letošním roce je projekt podpořen také zastupitelstvem města Gori a z prostředků mezinárodní charitní síitě. Projekt poskytuje zdravotní a sociální služby ohroženým skupinám obyvatel v regionu Gori a přilehlých vesnicích nacházejících se v bezprostřední blízkosti administrativní hranice s Jižníi Osetii.
 

Projekt domácí péče realizuje Charita ČR ve spolupráci s Charitou Gruzie.

Kontakt:

Kateřina Zezulková, projektová manažerka, Gruzie, katerina.zezulkova [at] charita.cz (katerina[dot]zezulkova[at]charita[dot]cz),

telefon (Gruzie): +995 99 720 967

Ilona Gajdíková, oddělení humanitární pomoci a rozvojovée spolupráce Charity ČR,

ilona.gajdikova [at] charita.cz (ilona[dot]gajdikova[at]charita[dot]cz), telefon: 603 511 242

Jan Oulík, Charita Česká republika

tiskové oddělení

Vladislavova 12

110 00 Praha 1

telefon/fax: 296 243 341

mobilní telefon: 603 895 984
www.charita.cz, www.trikralovasbirka.cz

Ilustrační snímek: Návstěva v příbytku klienta domáací péče v Gruzii, foto: Ilona Gajdíková, Charita CR.
 


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.