Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Odhalení pamětní desky Josefu kardinálu Beranovi a posvěcení sochy sv. Anežky Přemyslovny v Myštěvsi


Datum:

28. května 2011 v 15.00 hodin se v areálu golfového klubu v Myštěvsi u Nového Bydžova uskuteční slavnostní odhalení pamětní desky Josefu kardinálu Beranovi.

Odhalení pamětní desky Josefu kardinálu Beranovi a posvěcení sochy sv. Anežky Přemyslovny v Myštěvsi

Smyslem slavnosti je připomenout, že ve zdejším zámečku rodiny Piťhů byli v padesátých letech internováni Josef Beran, arcibiskup pražský, Josef Hlouch, biskup českobudějovický, Karel Skoupý, biskup brněnský a Robert pobožný, biskup rožňavský. Aby vynikl rozdíl mezi současnou dobou a padesátými léty, byli pozváni také všichni současní političtí představitelé, kteří dnes zastávají funkci, ze které byl tehdy veden útok, a představitelé míst, kam byl směrován.

Účast přislíbili arcibiskup Dominik Duka a další biskupové, opati a vrcholní představitelé řádů, papežský nuncius, akademičtí funkcionáři, rektor UK prof. V. Hampl, další rektoři a děkanové fakult. Slavnosti se zúčastní také neteř kard. Berana, a poslední žijící vězeň tohoto objektu, řeholnice Zdislava Benešová. Účast dále přislíbili ombudsman, zástupci Ústavního soudu a ministerstev, generální ředitel Vězeňské služby atd. Prezident republiky zaměstnaný summitem ve Varšavě vyslal k odhalení desky čestnou hradní stráž. Slavnosti se zúčastní představitelé správy a samosprávy kraje, okresů a obcí v okolí.

Protože v této internaci psal kard. Beran svou knihu o sv. Anežce, bude při výročí 800. let od jejího narození posvěcena socha, kterou vytvořila v rámci široké akce Pocta sv. Anežce Alena Kubcová, studentka Střední průmyslové školy kamenicko-sochařské b Hořicích.

Pořadatelem akce je Prof. Petr Piťha, který zde prožil dětství. Jeho snahou je, aby došlo k přátelskému setkání politických a kulturních elit s běžnými občany a lidí nejrůznějších názorů kolem nezpochybnitelných postav a idejí národní tradice.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.