Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Návrh narovnání s církvemi získává kontury


Datum:

Vládní nabídka pro církevní restituce bude hotova 30. května

Návrh narovnání s církvemi získává kontury

tak, aby ji týž den zástupcům církví předložil ministr kultury Jiří Besser (TOP 09). Šéf vládní komise pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi Besser pozve na společnou schůzku s církvemi také šéfa Asociace krajů a hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška a předsedu Svazu měst a obcí ČR Oldřicha Vlasáka.

Komise se zabývala rozpracováním návrhů o možných poměrech mezi navrácením nemovitého majetku a finančními kompenzacemi. Komise chce, aby stát církvím vracel hlavně zabavený majetek, bez odškodnění se však restituce neobejdou. "Na dnešním jednání byly projednány zásadní změny, které bude obsahovat nová nabídka církvím a náboženským společnostem v porovnání s návrhem vlády Mirka Topolánka z roku 2008," uvedl v tiskové zprávě Besser. Konečnou podobu získá vládní návrh předposlední květnový den na jednání vládní komise těsně před prvním společným zasedáním s církvemi. Podle Bessera se pak k jednání o vládním návrhu vyjádří zástupci státu i církví.

Ministerstvo zemědělství již dokončilo soupis pozemků a lesů, které může vrátit v rámci církevních restitucí. Podle serveru Aktuálně.cz by stát mohl do konce letošního roku převést na církve 95 procent jejich bývalých lesů, polností a pozemků. Z následného jednání s církvemi by mělo vyplynout, kolik majetku budou církve moci převzít a kolik by měly činit finanční náhrady. Peníze by mohly být vypláceny v případě, že navrácení nebude z nějakého důvodu možné. Podle některých informací by se mohlo jednat o desítky miliard korun.

Kabinet chce, aby se vyrovnání každopádně co nejméně dotklo státního rozpočtu. Restituce by měly být připraveny do roku 2012.

O vyrovnání s církvemi usiloval již Topolánkův (ODS) kabinet. Podle jeho návrhu se měla církvím navrátit asi třetina majetku zabaveného komunisty. Zbytek měla nahradit částka 83 miliard korun vyplácená po dobu 60 let, i s úroky mělo jít o 270 miliard korun. Tento návrh ale spadl pod stůl.

převzato z TS ČBK


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.