Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Rozloučení s arcibiskupem Karlem Otčenáškem


Datum:

Rozloučení se zesnulým arcibiskupem Mons. Karlem Otčenáškem se uskuteční v pátek 3. června 2011 v 10 hodin v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové.

Rozloučení s arcibiskupem Karlem Otčenáškem

Mši svatou bude celebrovat královéhradecký biskup Mons. Jan Vokál, homilii pronese pražský arcibiskup Mons. Dominik Duka OP a pohřební obřady povede pomocný královéhradecký biskup Mons. Josef Kajnek.

 

Biskupství královéhradecké si je vědomo skutečnosti, že katedrála bohužel nemůže zdaleka pojmout všechny smuteční hosty. Zároveň chce dostát odkazu otce arcibiskupa Karla – otevřené přátelské vzájemnosti. Pohřební obřady na závěr bohoslužby se proto budou konat venku u kříže před presbytářem katedrály tak, aby se jich mohli bezprostředně zúčastnit všichni přítomní (z katedrály, z Velkého náměstí i z kostela Panny Marie). Zároveň bude před bohoslužbou vyhrazen dostatečný čas ke krátké osobní modlitbě u rakve zesnulého otce arcibiskupa. Děkujeme za pochopení.

 

Organizační informace:

Příchod do katedrály k rakvi k uctění zesnulého bude možný v době od 7.30 do 9.15 h (dle pokynů pořadatelů). Květiny bude možné přinášet též ke kříži venku před presbytářem katedrály, kondolenční kniha bude umístěna v královské předsíni katedrály. V kostele Nanebevzetí Panny Marie bude od 8.00 h možné zúčastnit se modlitebního shromáždění (připraveného Poutním centrem).
V 9.15 h bude katedrála uzavřena pro technickou přestávku a následně bude otevřena pro příchod na bohoslužbu. Část katedrály bude z organizačních důvodů vyhrazena kněžím, rodině a čestným smutečním hostům, část bude přístupná veřejnosti do naplnění kapacity (dle pokynů pořadatelů).
Biskupové a královéhradecká katedrální kapitula se na bohoslužbu připraví v biskupské rezidenci. Albu (a biskupové též bílou mitru) s sebou.
Kněží a jáhni se na bohoslužbu připraví ve farní místnosti v Novém Adalbertinu. Albu a fialovou štolu s sebou.
Ministranti se na bohoslužbu připraví v kapli sv. Klimenta. Liturgické oblečení s sebou.
Bohoslužbu bude možné sledovat také na obrazovce před katedrálou a v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Bohoslužbu budou přenášet přímým přenosem televize Noe a radio Proglas.
K parkování doporučujeme využít obvyklá místa (zdarma: Malšovice - fotbalový stadion, Orlické nábřeží - Biskupské gymnázium, vnitřní okruh - zimní stadion; placené: garáže Krajský úřad-Nový pivovar, ostatní zóny v centru města dle www.isphk.cz). Na Velkém náměstí budou místa vyhrazena čestným smutečním hostům, ostatním není možné parkování z kapacitních důvodů garantovat.
K dispozici bude WC v Novém Adalbertinu (Velké nám. 32) či veřejné WC pod Bílou věží.
Organizační kontakt: 495 063 611, 495 063 626, biskupstvi [at] diecezehk.cz (biskupstvi[at]diecezehk[dot]cz).
 
Informace pro média:
Z důvodu prostorové dispozice katedrály a s ohledem na důstojný průběh bohoslužby bude přístup vnějším médiím umožněn pouze před a na začátku bohoslužby pouze do zadní poloviny katedrály pro pořízení ilustračních záběrů. Zástupci médií, kteří se takto chtějí zúčastnit slavnostní bohoslužby, se sejdou v 9.30 h před Knihkupectvím U katedrály. Zájemci si mohou sjednat poskytnutí fotografií oficiálních fotografů na adrese: biskupstvi [at] diecezehk.cz (biskupstvi[at]diecezehk[dot]cz). Poskytnutí audio/videozáznamu si lze sjednat na adrese: info [at] tvnoe.cz (info[at]tvnoe[dot]cz).

Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.