Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Festival „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje“ v Heřmanově Městci opět za dveřmi


Datum:

Ano, je to tak, léto je za dveřmi a s ním i 7. ročník festivalu „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje“.

Festival „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje“ v Heřmanově Městci opět za dveřmi

Za těch šest let patří k neodmyslitelné kulturní nabídce letních měsíců v celém železnohorském regionu. Zahajovací koncert odstartuje festival v neděli 12. 6.

Víkendové koncerty v pravidelném rytmu čtrnácti dnů budou kulturní a vzhledem k charakteru uváděné hudby svým způsobem i duchovní nabídkou jak místním občanům, tak turistům a příležitostným návštěvníkům města i regionu až do konce měsíce srpna. I letos pestrou dramaturgií tohoto festivalu vzniká zajímavá a věříme, že i oslovující nabídka nejen pro věrné místní posluchače.

Festival bude zahájen 12. 6. projektem připravovaným pěveckým sborem Vlastislav ve spolupráci s Konzervatoří Pardubice a komorním orchestrem „Orchestra di archi“ pod taktovkou chrudimského dirigenta a sbormistra Tomáše Židka. V jeho rámci bude kromě jiného uvedeno populární „Magnificat“ Šimona Brixiho a Missa brevis Josepha Haydna. Druhý červnový koncert v neděli 26.6. bude ve znamení nástroje, který k duchovní hudbě neodmyslitelně patří – varhan. Vystoupí přední český varhaník Václav Uhlíř společně se trumpetistou Filharmonie Hradec Králové Karlem Houdkem. Majestátní trubka v chrámovém prostoru spolu s varhanní hudbou patří k oblíbeným hudebním spojením. První prázdninový koncert 10.7. slibuje pokračování každoročního kroku mimo klasickou hudbu. Po posluchačsky přitažlivých a úspěšných koncertech smyčcového souboru Corvus Quartet vystoupí letos v renovovaných prostorách farní zahrady špičkové pražské „České saxofonové kvarteto“ s programem „Od Gershwina k Jazzu“. Tento výlet k jazzu bude jedním z lákadel celého festivalu.

K filosofii festivalu od jeho počátku patří také dávat prostor mladým začínajícím uměleckým nadějím. Letos to budou opět účastníci Mezinárodních smyčcových kurzů prof. Vítka z Litomyšle. V neděli 24. července tak v rámci Hudebního léta vystoupí vynikající studenti - muzikanti doslova z celého světa – Dánska, Jižní Koreje, USA, Švédska či ČR. Věříme, že úroveň tohoto koncertu, bude opět patřit k uměleckým ozdobám celého festivalu. K tradici Hudebního léta patří též účinkování historických hudebních nástrojů a provedení „staré“ středověké a renesanční hudby. Pozvání na 7. srpna přijali Jaroslav Konečný s Tomášem Najbrtem a souborem Musica da chiesa. Opět se tak můžete těšit na netradiční kuriózní hudební nástroje, jako jsou různé zvířecí rohy, niněry, dudy či zcela nový tichpositiv.

Závěrečný koncert 21. 8. bude skutečným vyvrcholením festivalu. Poprvé v jeho historii vystoupí plně profesionální těleso Komorní filharmonie Pardubice se svým šéfdirigentem Marko Ivanovičem a sólistou Národního divadla v Praze Jiřím Hájkem. Program složený z děl J. S. Bacha a A. Dvořáka připomene jak 170. výročí narození A. Dvořáka tak 43. výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. I z toho důvodu zazní symbolicky v úvodu Svatováclavský chorál v úpravě M. Ivanoviče. Závěrečný koncert pod záštitou vicehejtmana Pardubického kraje Romana Línka se tak může stát stěžejní kulturní akcí připomínající toto tragické datum naší historie v Pardubickém kraji.

Věříme, že si z nabídky koncertů vyberete a v parných letních dnech přijmete pozvání do působivého prostředí kostela sv. Bartoloměje. Prostředí obohacené o krásnou hudbu nabízí možnost nevšedního kulturního i duchovního zážitku. Určitě nebudete litovat. Podrobnosti k programu naleznete na webu pořádající Římskokatolické farnosti Heřmanův Městec www.farnosthm.cz, na portálu Města Heřmanův Městec i na turistických portálech regionu.

Marek Výborný

plakát - 7. ročník festivalu

program - 7. ročník festivalu


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.