Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Noc kostelů vydala i tajemství Královédvorského rukopisu


Datum:

Ve Dvoře Králové nad Labem zahájili Noc kostelů vyzváněním všech zvonů na kostele sv. Jana Křtitele a slavením mše svaté.

Noc kostelů vydala i tajemství Královédvorského rukopisu

Jak poznamenal hlavní organizátor Vít Hojný, necelá třetina z jejích návštěvníků patřila k těm, kteří si jindy cestu do kostela nenajdou. Záštitu nad akcí společně s Nadací Olgy Havlové převzala starostka města Edita Vaňková. Ta spolu s duchovními obou zúčastněných církví popřála obyvatelům města bohatý kulturní a duchovní zážitek. „O připojení k programu Noci kostelů jsme uvažovali již v loňském roce, ale nakonec jsme se na pastorační radě rozhodli ještě počkat a důkladněji se připravit. Máme kostel s natolik zajímavou historií, že nebyl problém sestavit program na pět let dopředu, návštěvníci se tedy mají na co těšit i v budoucnu,“ prozradil po bohoslužbě P. Jan Czekała a přitom s úsměvem sledoval neustále přicházející hloučky lidí.

Letos se místní farníci soustředili především na prezentaci věže a světnice, která do dějin vstoupila jako místo nálezu Královédvorského rukopisu. Konvolut údajně středověkých textů zde v roce 1817 nalezl jazykovědec Václav Hanka. Debata o jejich pravosti zaměstnávala jazykovědce a historiky po celé devatenácté století a trochu zastínila uměleckou hodnotu samotných textů, které můžeme považovat za zajímavý projev českého romantismu. Rukopis přesto stačil ovlivnit řadu pozdějších uměleckých děl. V rámci programu Noci kostelů se zájemci přenesli se o téměř dvě století nazpět a v divadelní scénce zažili setkání se samotným Václavem Hankou. Následně na ně čekal výstup do vyšších pater věže, kde jsou zavěšeny zvony, v podstřešní místnosti měli možnost shlédnout výstavu liturgických oděvů a z ochozu se pokochat nádherným výhledem do kraje. Na obzoru byla sice už vidět mračna plné vody, první část večera se však obešla bez deště. Možná i proto se organizátoři setkali se skutečně velkým zájmem veřejnosti o prohlídku. Dalším důvodem zájmu mohla být skutečnost, že tyto prostory byly v důsledku rekonstrukce rok a půl uzavřené a otevřely se až nyní.

Vedle věže nabídli královédvorští několik komentovaných prohlídek interiéru celého kostela, představení varhan včetně ukázek hry a dva koncerty. Pro ty, kteří po vydatné porci duchovní stravy, pocítili chuť dopřát něco i svému tělu, byl k dispozici stánek Charity, kde prodávali staročeskou pochoutku - trdelník.

„Všimněte si, že lidé vycházejí z kostela rozzáření a spokojení. To nám signalizuje, že jsme se vydali správnou cestou,“ upozornil mě během rozhovoru Vít Hojný. 

Obyvatelům Dvora Králové se otevřely také dveře sboru Českobratrské církve evangelické. Kromě představení jeho historie čekal na příchozí varhanní koncert, blok čtení z knihy Rút a Jonáš. Svoje služby prezentovalo také středisko Diakonie a malý stánek nabízel produkty Fair Trade. „Noc kostelů vnímáme jako příležitost ukázat lidem, kteří někdy mají o církvích značné předsudky, že nekoušeme a nemáme psí hlavu. Naopak, že nabízíme prostředí, ve kterém je možné proniknout do svého nitra a objevit sám sebe,“ řekl farář Aleš Mostecký. Večer uzavřela půlnoční modlitba za město u sv. Jana Křtitele.

Luděk Bárta

fotogalerie z Noci kostelů v královéhradecké diecézi


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.